Nemzetközi gazdaság

Kiszáradhat a Rajna, veszélybe kerülhet a kontinens ellátása

Hétvégére 47 centis vízszintet várnak Németországban, így az uszályok már alig tudnak üzemanyagot tudnak szállítani Európába.

Veszélyesen közelít a Rajna vízszintje ahhoz a kritikus ponthoz, ahol már egyáltalán nem tudnák használni a folyót kereskedelmi célokra. Az évtizedek óta nem látott aszály miatt a németországi Kaub községnél – az áruszállítás kulcsfontosságú pontjánál – 47 centire csökkenhet a folyó vízszintje a hétvégére. Egy járhatatlan folyó pedig meggátolhatja az üzemanyag és egyéb áruk szállítását, miközben a kormányok próbálják megakadályozni, hogy az recesszióba taszítsa a régiót.

Ongoing Low Water Level On Rhine River Around Oberwesel
Fotó: Ying Tang / AFP

Európa már most is az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságával néz szembe, ahogyan az ukrajnai háború miatt a régió próbál függetlenedni az orosz gáztól. Ráadásul az energiaárak megugrása az inflációt is felgyorsította, az éghajlatváltozás pedig tovább fokozza a kontinens gondjait – írja a Bloomberg.

Luxus lesz a fűtés Németországban?

Idén megduplázódtak az árak, és újabb emelés jön októberben.

Jelenleg is csupán 60 centiméter körül mozog a folyó vízszintje, ami miatt már most is csak csökkentett mennyiségű rakományt tudnak szállítani az uszályok Európába. Ráadásul a szárazföldi Európa üzemanyag-ellátását a németországi, csehországi és ausztriai finomítók leállásai is nehezítik. Svájc pedig, amely a Rajnán keresztül importál olajalapú üzemanyagot, stratégiai készleteire kénytelen támaszkodni

„A szénszállítást már most is akadályozza az alacsony vízállás, mert kevesebb hajó áll rendelkezésre, és a használatra kész vízi járművekre is csak kevesebb rakományt tudnak felpakolni. Ezáltal a szállítási költségek emelkednek, ami megnöveli a szénerőművek üzemeltetési költségeit” – áll a német EnBW energiaszolgáltató közleményében.

Pedig megnőtt pedig az igény a szén iránt, mivel kevesebb orosz gázt kap az ország. A Nemzetközi Valutaalap már a múlt hónapban figyelmeztetett, hogy Németország a gazdasági teljesítményének a 4,8 százalékát veszítheti el, ha Oroszország teljesen leállítja a földgázszállítást.

A Svájctól az Északi-tengerig közel 1230 kilométeren át kígyózó Rajna létfontosságú a vízi szempontjából, elsősorban fűtőolajat, benzint, szenet és egyéb árukat szállítanak rajta. A német Szövetségi Hidrológiai Intézet júliusi közleménye szerint ha 40 centiméterre csökken a vízszint Kaubnál, az uszályok már nem tudnak járni a folyón.

A JPMorgan becslései szerint 2018-ban, amikor szintén alacsonyabb volt a vízállás, Németország negyedik negyedéves GDP-növekedése mintegy 0,4 százalékkal esett vissza. Ezúttal a vízi út szükségessége még aktuálisabb, mivel az itt szállított árukkal kompenzálnák a kieső orosz gázt.

Mivel a rajnai közlekedés megszakad, és az olyan alternatíva, mint a vasúti vagy közúti szállítás egyre költségesebb, Németországnak és Svájcnak meglehetősen nehéz lesz gázolaj- és dízelkészleteket felhalmozni  hűvösebb idők beköszönte előtt– mondta Josh Folds, a Facts Global Energy tanácsadó cég elemzője.

A szállítási költségek már így kikerültek az ellenőrzés alól. 

Jelenleg több mint 200 euróba kerül tonnánként az üzemanyag-szállítás a svájci Bázelbe a néhány hónappal ezelőtti 25 euróhoz képest. A vállalatok most próbálnak felkészülni a legrosszabbra: az EnBW folyamatosan gyarapítja a szénkészletét, a BASF vegyszergyártó speciális uszályokat bérel, amelyek alacsony vízállás mellett is működőképesek. Az Evonik Industries pedig további hajókat és teherautókat kölcsönöz, hogy kompenzálja az uszályok alacsonyabb rakományszintjét. A vegyipari vállalat vezetői most úgy érzik, hogy sokkal jobban felkészültek, mint 2018-ban.

Mindazonáltal azok, akik a rajnai szállítást inkább a vasútira vagy a közútira cserélnék, még több kihívással néznek szembe, ugyanis a magas költségek mellett a vasúti közlekedésben tapasztalható munkaerőhiány is nehezíti a dolgukat. A VTG AG és a Hoyer Group – két speciális logisztikai vállalat, amely vegyi anyagokat, gázokat, szenet és kőolajtermékeket szállít – is bejelentette, hogy teherautóik és vasúti kocsijaik így is teljes kapacitással üzemelnek.

 

Németország energiaválság Rajna orosz gáz üzemanyag Európa Svájc infláció üzemanyaghiány recesszió
Kapcsolódó cikkek