Nemzetközi gazdaság

Világszerte romlanak a gazdasági kilátások, de az orosz medve kitart

Erős csökkenést mutat a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index az inflációs aggodalmak, az energiaválság és a nyersanyaghiány miatt.

 

Már a második hónapja esett a feldolgozóipari termelés az euróövezetben a legújabb adatok szerint – írja a pénzügyi információkat szolgáltató és adatelemző cég, az S&P Global. A hivatalos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 2022 júliusában 49,8 pontra csökkent a júniusi 52,1-ről, ezzel a gyári aktivitás a leglassabb ütemben növekedett 2020 júniusa óta. A Covid–19-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések időszakától eltekintve a termelés ilyen mértékű visszaesésére 2021 decembere óta nem volt példa.

Mindeközben a feldolgozóipari várakozások olyan mértékben romlottak, hogy a felmérésben részt vevő vállalatok közül többen csökkentik a termelést az elkövetkező évben, mint amennyien növelnék.


Az euróövezetben készített index a feldolgozóipar teljesítményét méri, a felmérésben részt vesz további 3 ezer gyártó is. Az országos adatok Németországra, Franciaországra, Olaszországra, Spanyolországra, Hollandiára, Ausztriára, az Ír Köztársaságra és Görögországra vonatkoznak, amelyek együttesen adják az eurózóna feldolgozóipari tevékenységének mintegy 90 százalékát. 

A BMI-nél az 50 feletti érték a feldolgozóipar bővülését jelzi, az 50 pont alatti szám csökkenést, míg az 50 stagnálást mutat.

Már a németek sem mernek vásárolni a mostani árak mellett

Az előző év azonos időszakához képest csaknem 9 százalékkal estek vissza az eladások.

Az említett országokon belül Németországban 2022 júliusában először csökkent a gyári termelés 2020 júniusa óta. A feldolgozóipari BMI 49,3 pontra esett az előző havi 52,4 pont után. A legnagyobb mértékben az új rendelések estek vissza az emelkedő árak, a felhalmozott készletek és a folyamatos, ellátási lánccal kapcsolatos aggodalmak miatt. Ezzel szemben a foglalkoztatás szintje tovább emelkedett, bár lassabb ütemben, mint a korábbi hónapokban.

An employee works on the production line at the plant of French Eau Neuve (O9) company producing mineral water bricks on June 7, 2021 in Merens-les-Vals, southern France. - It is a first in France, a mineral water packaged in a cardboard box: the Compagnie des Pyrenees started in April in its factory in Ariege region the original bottling of its spring water. (Photo by Fred SCHEIBER / AFP)
Fotó: Fred Scheiber / AFP

A szomszédos Franciaországban is hasonló számok láthatók, júliusban 49,5 pontra esett vissza a feldolgozóipari BMI az előző havi 51,4-ről. A 2020 májusa óta nem látott csökkenéshez leginkább a gyártási kibocsátás és az új megrendelések visszaesése járult hozzá, mivel az ukrajnai háború és az inflációs kilátások miatt takarékoskodásra törekednek a vásárlók.

A mediterrán térségben Spanyolországban 48,70 pontra csökkent júliusban a feldolgozóipari BMI az előző havi 52,60 pontról, Olaszországban pedig 48,5 pontra esett vissza a júniusi 50,9 után, ami 2020 júniusa óta először utal a feldolgozóipar zsugorodására. Az új exportrendelések is visszaestek, a munkahelyteremtés üteme pedig 20 hónapja a leglassabb volt.

This photo taken on June 24, 2022 shows a worker producing umbrella at a factory in Jinjiang in China's eastern Fujian province. (Photo by STR / ZH0097 / AFP) (Photo by ZH0097 / China Xtra via AFP)
Fotó: China Xtra via AFP

 

Kínában a járványhelyzet miatti aggodalmak vetették vissza a feldolgozóipari termelést

A kínai Caixin felmérése szerint a kínai feldolgozóipari BMI júliusban 50,4 pontra csökkent a júniusi 51,7-es értékű 13 hónapos csúcsról. Mind a kibocsátás, mind az új megrendelések gyengébb ütemben nőttek az előző hónaphoz képest, míg a foglalkoztatás már a negyedik egymást követő hónapban csökkent – írják az Erste elemzői.

Az üzleti bizalom kissé gyengült a vírusfertőzésekkel kapcsolatos aggodalmak és a viszonylag visszafogott vásárlói kereslet miatt.

A China Real Estate Information Corp. által közzétett adatok szerint Kína száz legnagyobb ingatlanfejlesztőjének eladásai is visszaestek 39,7 százalékkal júliusban az egy évvel korábbihoz képest, ami minimális javulás az előző havi 43 százalékos csökkenés után.

Russian President Vladimir Putin makes a toast as he takes part in the XIV BRICS summit in virtual format via a video call, in Moscow on June 23, 2022. (Photo by Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP)
Fotó: Mikhail Metzel / Szputnyik via AFP

 

Javult a hangulat Oroszországban a háború kitörése óta 

Mindeközben Oroszországban csak minimálisan lassult a feldolgozóipar, júliusban 50,3 pontot mértek a júniusi 50,9 után. Az index márciusban óriásit zuhant az ukrajnai háború kitörését követően, azonban azóta mindeddig stabilan növekedett. Most a vállalatok nyersanyaghiánnyal és visszafogottabb kereslettel szembesültek, azonban az új megrendelések 2019 áprilisa óta a legerősebb mértékben nőttek. 

A hangulat is javult február óta, ahogyan stabilabbá váltak a hazai gazdasági feltételek, valamint a megrendelésszámok is növekedésnek indultak.

 

Németország járvány járványkorlátozás Oroszország feldolgozóipari beszerzési index Olaszország Spanyolország infláció Kína Franciaország euróövezet covid BMI
Kapcsolódó cikkek