Ausztria, a Cseh Köztársaság, Németország, Magyarország, Olaszország és Szlovákia függ leginkább az orosz gáztól – állapítja meg a Moody’s.

Az oroszországból érkező energiaellátás részleges vagy teljes leállításának hitelhatása szektoronként és kibocsátónként eltérő lehet– mondta Kelvin Dalrymple, a Moody’s alelnöke. Hozzátette: ebbena kockázatos környezetben lefelé módosították a térség gazdasági növekedésére előre jelzett alappályájukat is. 

Vilnius,/,Lithuania,-,05,01,2020:,Modern,Office,Building
Fotó: Shutterstock

 

Az azonban, hogy az energiaellátás felfüggesztése ténylegesen mennyire sokkolja a gazdaság egészét, számtalan tényezőtől függ. Például Németország rugalmasabb hitelprofillal rendelkezik, mint az orosz gázra támaszkodó többi európai ország, a közép- és kelet-európai államok és Olaszország gazdasági rugalmassága egyértelműen kisebb. Hozzáteszik, a pénzintézetek is megsínylik a kedvezőtlen forgatókönyvet, és a szoros egymásra utaltság miatt az összes érintett ország hitelminősítése romlani fog. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a legtöbb európai bankrendszer általános hitelhatása egyelőre viszonylag mérsékelt lesz.

A Moody’s felülvizsgált euróövezeti alapforgatókönyve nem tartalmazza az oroszországi gázellátás teljes leállítását, és előrejelzése szerint a reál-GDP 2022-ben 2,2 százalékkal, 2023-ban pedig 0,9 százalékkal növekszik majd. Májusban még 2,5 százalékkal és 2,3 százalékkal számoltak.