Az ukrajnai háború miatt fellendült Belgium hadiipara, a kínálat alig tud lépést tartani a kereslettelírta a The Brussels Times hírportál pénteken.

Belgium számottevő fegyveradományokat bocsátott Ukrajna rendelkezésére. A háború kitörésekor Alexander De Croo belga miniszterelnök bejelentette, hogy Belgium 5000 gépfegyvert, 200 páncéltörő fegyvert és 3800 tonna üzemanyagot adományoz Kijevnek.

A gépfegyvereket a vallon kormány tulajdonában lévő FN Herstal fegyvergyártó cég gyártotta. Az adomány egy része a kormányzati készletekből származott, egyelőre nincs adat arról, hogy a kormány új fegyvereket rendelt volna a tartalékok feltöltésére.

Sioen Ballistics

A The Brussels Times szerint az ukrajnai háború a kevésbé jelentős flamand fegyveripart is nagymértékben fellendítette. A flamand kormány havi jelentése azt mutatja, hogy az idei év első hat hónapjában összesen 371,5 millió euró értékben adtak ki fegyverexport-engedélyeket, kétszer nagyobb arányban, mint tavaly. A flamand régió jelentős exportmegállapodást kötött Kijevvel, amelynek keretében a Sioen Ballistics cég golyóálló mellényeket szállított Ukrajnába. A flamand Concordia Textiles, amely az ilyen típusú mellények gyártásához használt szövetet állítja elő, ellátási problémákról számolt be a megnövekedett kereslet miatt.

Az ukrajnai háború a katonai kiadások, valamint a védelmi ágazatba történő beruházások tetemes növekedéséhez vezetett. Júniusban a belga szövetségi kormány bejelentette, hogy 1,8 milliárd eurót fektet be a védelemmel kapcsolatos kutatásba és fejlesztésbe, ami hatalmas lendületet ad az olyan belga hadiipari vállaltoknak mint az FN Herstal, a páncélozott járművek gyártására szakosodott John Cockerill és a Sonaca repülőgépipari cég – írta a The Brussels Times.

Belgium húszezermilliárd forintnyi orosz vagyont fagyasztott be

Majdnem 1340 orosz bank, vállalat, politikus és oligarcha vagyonára vetettek ki szankciókat Belgiumban. A befagyasztott vagyon összértéke nagyjából 50 milliárd euró.