Belgiumban 1229 emberhez és 110 egyéb szervezethez tartozó készpénzt és részvényeket fagyasztottak be. A teljes értéke eléri az 50 milliárd eurót, ami 20 ezer milliárd forint körüli összegnek fel meg. A szankciókkal sújtottak között vannak orosz politikusok, oligarchák, bankok és vállalatok is. Az Euromaidan Press azt írja , hogy három héttel ezelőtt csak 13,8 milliárd eurónyi vagyont zárolt az egész az Ukrajna ellen indított háború miatt. A friss információk szerint mára csak Belgiumban több mint háromszorosára nőtt a szankcionált vagyon a korábbi uniós számhoz képest.

Sanctions.,Flag,Of,Russia,On,A,Wooden,Block,,Clamped,With
Fotó: Shutterstock

A legutóbbi csomagok több bankot is felvettek a listára, többek között a legnagyobb orosz pénzintézetet, a Sberbankot, illetve a VTB Bankot is. Emellett fontos nemzetközi pénzügyi központként Belgium egyes intézményekkel, mint a Brüsszelben található Euroclear értékpapír-óriás, 217,1 milliárd euró értékben blokkolt olyan tranzakciókat, amelyeket az ukrajnai háború óta betiltottak.

Francis Adyns, az FPS Finance szóvivője azt állítja, nem lehet megmondani, hogy kinél vagy mely cégeknél vannak befagyasztva a legnagyobb összegek.

Csak annyi biztos, hogy a legutóbbi szankciós listában olyan nevek szerepelnek, akiknek nagy értékű vagyonát zárolták

– mondta Adyns. Belgiumban legutóbb áprilisban közöltek a lefoglalásokra vonatkozó adatokat, akkor 3,5 milliárd eurónyi vagyon fagyasztottak be.