Az EU trösztellenes szabályozó hatóságai nem fellebbeznek az ellen a bírósági döntés ellen, amely eltörli az amerikai Qualcomm csipgyártó ellen kiszabott 997 millió eurós bírságot – írja a Reuters az ügyet jól ismerő, nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva. Ennek hátterében az áll, hogy nehéz lenne meggyőzni Európa legfelsőbb bíróságát az ügy érdeméről.

Timisoara,,Romania,-,April,05,,2020:,Close-up,Of,A,Qualcomm
Fotó: Shutterstock

Az uniós versenyjogi felügyelet 2018-as határozatában azt állította, hogy a Qualcomm 2011 és 2016 között több milliárd dollárt fizetett az Apple-nek azért, hogy az összes készülékében csak az ő csipjeit használja. A hatóság szerint a cég ezzel kiszorította a riválisait, például az Intelt.

A luxembourgi székhelyű törvényszék júniusi ítéletében megrótta az Európai Bizottságot (EB), mondván: eljárási szabálytalanságok befolyásolták a Qualcomm védekezéshez való jogát. A bírák érvénytelenítették az EB azon elemzését is, amely szerint a Qualcomm kifizetései versenyellenesnek minősültek, mivel a szabályozó hatóság nem vette figyelembe az összes releváns tényt.

Az ítélet arcvesztés Margrethe Vestager, az EU trösztellenes főnöke számára, aki a big tech elleni kemény fellépése keretében több milliárd eurós bírságokat szabott ki egyes cégekre, továbbá vizsgálatot indított az Amazon, az Apple, valamint a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta ellen.

Az Európai Bizottság nem kívánt nyilatkozni. Vestager következő próbatétele szeptember közepén lesz, amikor a törvényszék döntést hoz a Google rekordösszegű, 4,34 milliárd eurós bírságáról.