Az S&P Global első adatai szerint augusztusban az amerikai feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,3 pontra csökkent a júliusi 52,2 pontról, elmaradva az 52 pontos elemzői várakozásoktól. Az új megrendelések indexe 48,8-es értékre – 2020 májusa óta a legalacsonyabbra – zsugorodott a júliusi 50,8-es értékről. A mutató 50 pont alatti értéke zsugorodásra utal. 

Ha nem vesszük figyelembe a 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására elrendelt zárlatok első hulláma körüli három hónapos zuhanást, akkor a felmérés 2009. októberi kezdete óta ez a legalacsonyabb érték. 

A felmérés input- és outputár-indexei egyaránt ismét csökkentek, 2021 februárja óta a legalacsonyabb szintre, ami a legújabb jel arra, hogy az inflációs nyomás enyhülhet.

An employee makes dry ice pellets at Capitol Carbonic, a dry ice factory, in Baltimore, Maryland, November 20, 2020. - Amid a whipsaw year that saw a surge in demand for its dry ice and a shortage of the carbon dioxide needed to make it, Capitol Carbonic received a call from a prospective customer: Pfizer. The global pharmaceutical giant was on the hunt for the quarter-inch pellets Capitol Carbonic, a six-decade-old family concern, spits out of a machine resembling a giant spaghetti maker in a Baltimore warehouse -- exactly what Pfizer needs to keep its Covid-19 vaccine at just the right, very chilly, temperature. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: Saul Loeb / AFP


A szolgáltató szektorban nagyobb zuhanást mértek: a BMI 44,1 pont lett az előző havi 47,3 pont után; a piac 49,2 pontot várt. A két szektort magában foglaló kompozit BMI 45 pont lett a júliusi 47,7 pont után – ez a leggyengébb eredmény 2021 februárja óta, vagyis a szolgáltatóiparral együtt maradt a zsugorodást jelző 50 pontos határ alatt. 
A magánszektor üzleti tevékenysége augusztusban már a második egymást követő hónapban csökkent, különösen a szolgáltatási ágazatban, mivel 

az és a szigorúbb pénzügyi feltételek miatt gyengült a kereslet. „Az anyaghiány, a szállítási késedelmek, a kamatemelések és az erős inflációs nyomás mind-mind a vásárlói kereslet visszafogását szolgálták” – idézte a Reuters a jelentést.


A BMI-felmérésekben tükröződő keresletcsökkenés pontosan az, amit a Federal Reserve az 1980-as évek óta a legmeredekebb kamatemelési sorozatával próbál előidézni. Mivel az infláció is 40 éves csúcs közelében van, a márciusi nullaközeli szintről a jelenlegi 2,25–2,50 százalék közötti szintre emelte a kamatlábakat, és a tisztviselők az elkövetkező hónapokban még több kamatemelésre számítanak.
Hasonlóan romlik a helyzet az eurózónában, azon belül Németországban és Franciaországban is, ahol szintén visszaesést jeleznek a kedden kiadott BMI-adatok.

Recesszióban az amerikai lakáspiac

Alig néhány hónappal ezelőtt az amerikai lakáspiac még túlpörgött: az ingatlanárak emelkedtek, a kamatlábak történelmi mélyponton voltak, és a kereslet töretlen volt. Az újabb adatok azonban azt sugallják egyes szakértők számára, hogy „lakáspiaci recesszió” van. Ezt igazolja az új lakások eladásának jelentős, havi bázison 12,6 százalékos visszaesése is júliusban. Az elemzők által várt 575 ezer helyett 511 ezer új lakóingatlan talált csak vevőre az elmúlt a hónapban – a legkevesebb 2016 januárja óta. Az előző hónapban 585 ezer új lakást adtak el.