S&P Global kedden nyilvánosságra hozott előzetes adatai szerint a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) augusztusban 49,7 pontra, 2020 júniusa óta a legalacsonyabb értékre csökkent az eurózónában a júliusi 49,8 pontról, így is meghaladja azonban a 49 pontos elemzői várakozásokat. 

13 July 2022, Hessen, Frankfurt/Main: In an exchange office at Frankfurt's Römerberg, the logos of (from top to bottom) the euro, the dollar, the pound and the old sign for the French franc can be seen. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Frank Rumpenhorst / DPA Picture-Alliance via AFP

Az aktivitás visszaesése annak ellenére következett be, hogy a gyárak a felmérés kezdete, 1997 közepe óta a leggyorsabb ütemben fejezték be a régi megrendelések teljesítését és növelték a késztermékek többletét, mivel azokat a csökkenő kereslet miatt nehezen tudták eladni.


A szolgáltatási ágazat BMI-je 50,2-re esett az előző havi 51,2 pontról, vagyis alig haladja meg a növekedést jelző 50 pontos határt; a Reuters által megkérdezett elemzők 50,5 pontot vártak. A két szektort magában foglaló kompozit BMI 49,2-re csökkent a júliusi 49,9-ről, ami alig haladta meg a Reuters felmérésében szereplő 49 pontot. Hasonlóan rossz hírek érkeztek ma az eurózóna két meghatározó gazdaságából, Franciaországból és Németországból is.


Az euróövezetben augusztusban immár egymást követő második hónapban csökkent az üzleti tevékenység, mivel a megélhetési válság miatt a fogyasztók visszafogták kiadásaikat, miközben a kínálati korlátok a gyártókat is sújtották. 

„Az adatok arra utalnak, hogy az év harmadik negyedévében zsugorodik az eurózóna gazdasága” – értékelte az eredményt Andrew Harker, az S&P Global gazdasági igazgatója. 

A Reuters múlt havi felmérése 0,2 százalékos növekedést valószínűsített ebben a három hónapban, emlékeztetett beszámolójában a hírügynökség. Ha a fennmaradó egy hétben nem lesz azonnali fordulat, akkor a kereslet második hónapja szintén csökken augusztusban. 
Bár a szolgáltató cégek ebben a hónapban lassabb ütemben emelték díjaikat, a termelői árindex jóval a hosszú távú átlag felett maradt, az értéke 59,9 pont lett a júliusi 62,1 pont után. „A megélhetési költségek nyomása azt jelenti, hogy a szolgáltatási szektorban a világjárványügyi korlátozások feloldását követő fellendülés gyengült, míg a feldolgozóipar augusztusban is zsugorodott” – tette hozzá Harker.