A cseh kormány arról folytat egyeztetéseket, hogy a nagy energetikai cégekre és bankokra extraprofitadót vetne ki, sőt a kör még egy szektor szereplőivel bővülhet – erről pénteken beszélt újságírók előtt Zbynek Stanjura pénzügyminiszter. 

Prague
Fotó: Getty Images

A végleges döntés a miniszter szerint szeptember 10-ig várhatóan megszületik. A kormány nyilatkozata szerint a többlet-adóbevételekből a lakosságot kompenzálnák, azokat, akiket az energiaárak emelkedése a leginkább sújt. Hogy a lakosság kompenzálását előtérbe helyezik (az ipari felhasználókkal szemben), arról már korábban megjelentek nyilatkozatok. Szerdán Jozef Síkela ipari miniszter jelentette ki, hogy gázhiány esetén nem fogja előnyben részesíteni az ipart a háztartások ellátásával szemben, de kialakulhat olyan helyzet, amelyben szükség lesz a lakossági szolidaritásra, a háztartások fogyasztásának korlátozására is.  Jozef Síkela arról is beszélt, hogy 

kialakulhat olyan helyzet az európai piacon, amikor egyáltalán nincs gáz.


 

Románia legnagyobb vegyi üzeme rogyott térdre az energiaárak miatt

Bezárt két hétre a borzesti Chimcomplex, Románia egyik legnagyobb vegyi üzeme csütörtökön az áram és a földgáz drágulása miatt – közölte a társaság a bukaresti honlapján.

Ilyen esetben természetesen át kell térni a korlátozások valamilyen rendszerére: az volna a helyénvaló, ha az úgynevezett védett fogyasztók, tehát a háztartások is szolidárisak lennének – közölte. A kormány intézkedéseket készít elő a háztartások megsegítésére a rendkívüli módon megemelkedett áramárak miatt. Bevezetik az úgynevezett takarékos tarifarendszert, másfelől a háztartások villanyszámláinak támogatására 10 milliárd koronát fordít az állam, ami azt jelenti, hogy egy-egy háztartás mintegy 17 ezer koronát (280 500 forint) kap költségeinek mérséklésére. 

Jövőre ez az állami támogatás 30 milliárd korona lesz, és nemcsak a villany, hanem a gáz- és fűtési számlákat is támogatják belőle.