Dél-Koreában megtörténtek az első letartóztatások a 3,4 milliárd dollár értékű devizatranzakciókat vizsgáló nyomozás során – írja a Blomberg dél-koreai lapértesülésekre hivatkozva. 

Eddig három embert vettek őrizetbe – közölte a 2,5 milliós nagyváros, Tegu egyik kerületének ügyészsége. A vádak között szerepel kriptopénz-kereskedelmi vállalkozás bejegyzése nélküli működtetése és bankoknak való hamis adatszolgáltatás. 

A letartóztatott személyek egy olyan céghez kapcsolódnak, amely 400 milliárd von (307 millió dollár) értékű pénzt és kriptovalutát küldött a tengerentúlra a Woori Bank egyik szöuli fiókjából, hogy arbitrázsprofitra tegyen szert.

Az ügyészség konkrét számadatokat nem közölt, a Woori Bank pedig nem kívánt nyilatkozni, mivel nem ismeri a folyamatban lévő nyomozás részleteit.

Images Of Woori Finance Ahead Of Earnings, A man walks past the Woori Bank Co. headquarters, a unit of Woori Finance Holdings Co., in Seoul, South Korea, on Friday, July 26, 2013. Woori Finance is scheduled to announce second-quarter earnings next week. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a dél-koreai pénzügyi felügyeleti szolgálat milliárdos nagyságban észlelt gyanús tranzakciókat, és vizsgálat alá vonta az ázsiai ország két legnagyobb kereskedelmi bankját. 2021 májusa és 2022 júniusa között a Woori Bank öt fiókjában összesen 1,6 billió von értékben történtek szokatlan tranzakciók. A Shinhan Bank 11 fiókjában 2021 februárja és 2022 júliusa között 2,5 billió von értékben hasonló mozgásokat észleltek. A pénzintézetek a múlt hónapban sem kívánták kommentálni a híreket.

A távol-keleti ország a digitális pénzek széles körű elterjedtségével tűnt ki, kétmillió ember, azaz Dél-Korea teljes lakosságának csaknem a 4 százalékra rendelkezik kriptovalutával. Azonban a Terra összeomlása megrázta az elmúlt hónapokban a kriptopiacokat, így a dél-koreait is.