A Helsingin Sanomat két újságírója és egykori főszerkesztőjük – akik mind tagadják a jogsértést – négy hónaptól négy évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak, ha egy 2017-ben közzétett jelentésnek megfelelően bűnösnek találják őket honvédelmi titkok felfedésében – közölte a Reuters.

Helsinki City Views Amid Heatwave Warning
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Finnországban szokatlan az eset, mert ez az ország évek óta az elsők között van a Riporterek Határok Nélkül által évente közzétett sajtószabadság-ranglistán.

A Reutersnek nyilatozó finn újságíró-szervezet szerint idén az ország azért esett vissza ezen a listán az ötödik helyre, mert sor kerül erre a tárgyalásra. A Helsingin Sanomat 2017-es, Finnország legtitkosabb helye című oknyomozó cikke feltárta a védelmi erők hírszerző egységének hozzávetőleges helyét és feladatait abban az időben, amikor a parlament arról vitatkozott, hogy kiterjeszti-e megfigyelési jogkörét a digitális hálózatokban található magánadatokra.

Az ügyész szerint a cikk az államvédelemre káros információkat tartalmazott, amelyek közzététele törvénybe ütközik.

Kaius Niemi, a Helsingin Sanomat főszerkesztője, aki ellen korábban bizonyítékok hiányában ejtették az üggyel kapcsolatos vádakat, azt mondta, az újságírók nem sértettek törvényt.

Minden megjelent mondatnál be tudjuk mutatni, hogy az információ cikkünk megjelenése előtt megtalálható volt az interneten vagy könyvekben. A nyilvános információk nem minősíthetők

– nyilatkozta Kaius Niemi a Reutersnek.

Hanne Aho, a finn újságíró-szövetség elnöke kivételesnek nevezte, hogy a finn újságírókat hazaárulással vádolják. Aho szerint problémás, hogy az ügyben a legtöbb jogi eljárás zárt ajtók mögött zajlott, és arra kérte a bíróságot, hogy ha az újságírókat bűnösnek találják, tegye közzé indoklását annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen indokok alapján korlátozható a véleménynyilvánítás szabadsága.

„A börtönbüntetés veszélye öncenzúrához vezethet” – mondta. A tárgyalás csütörtökön egy előkészítő üléssel kezdődik a helsinki kerületi bíróságon.