Spanyolország szerint kilenc hónap alatt elkészülhet az Ibériai-félszigetet és Franciaországot összekötő gázvezeték, miután Németország is támogatásáról biztosította a régiót és Európa középső részét összekötni szándékozó javaslatot – írja a Financial Times.

Diplomatic,Handshake,Between,Countries:,Flags,Of,France,And,Spain,Overprinted
Fotó: Shutterstock

Minderről Teresa Ribera energia- és környezetvédelmi miniszter beszélt pénteken, hozzátéve, hogy ez 20-30 százalékkal növelné Spanyolország exportkapacitását és javítaná a kontinens energiabiztonsági helyzetét. Csütörtökön a portugál miniszterelnök, António Costa pedig arról írt a Twitteren, hogy Németország 100 százalékig bízhat a portugálok elkötelezettségében a vezeték kapcsán. „Ma földgáz, holnap zöldhidrogén” – írta.

A vezeték tehát télen még aligha segíti az energiaválsággal küzdő kontinens ellátását, miután Európa fő gázforrása, Oroszország radikálisan csökkentette a szállításokat az ukrán háború miatt kivetett uniós szankciókra válaszul. 

Európa a kiesést főként az LNG-szállítások növelésével igyekszik ellensúlyozni, ám a kontinens LNG-import-kapacitásának jelentős része az Ibériai-félszigeten található, amelynek korlátozott mértékű a vezetékes összeköttetése az unió északi része felé.

A spanyol bejelentés Olaf Scholz, Ursula von der Leyen, valamint a spanyol és portugál vezetők csütörtöki találkozóját követően hangzott el, amelyen a vezeték kérdése is felmerült a német kancellár szerint. Scholz az Észak-Afrikát és Európát összekötő új kapcsolatokról is beszélt.

A kontinens gázinfrastruktúrája jelentős változások elébe néz, miután a hálózat jelenlegi kialakítását az orosz gázszállítások zavartalanságára találták ki. Ezért még ha Európa képes is a norvég és az algériai vezetékes, valamint az LNG-szállítások segítségével pótolni az orosz forrásokat, a készlet keletre juttatása gondokba ütközhet. Nem meglepő, hogy a nagykereskedelmi gázárak az elmúlt évtized átlagának tízszeresére ugrottak a földrészen.

Az EU a közelgő tél előtt a szolidaritás és az energiatakarékosság hangsúlyozásával igyekszik felkészülni a nehézségekre. Ugyanakkor Costa szerint a vezeték elkészültéig Sines kikötője LNG-központként is segítheti a szállítások további lebonyolítását a kontinens belseje felé.