Az előző év júliusához képest 8 százalékkal, 2021 első hét hónapjához képest pedig 13 százalékkal nőtt az erdőtüzek száma az Amazonas-medence brazíliai részén az idén – közölte a brazil nemzeti űrkutatási intézet.

Az intézet adatai szerint 12 900 tűz vált ismertté az év eleje óta Amazóniában. A Greenpeace brazíliai képviselője a hírt kommentálva arra hívta fel a figyelmet, hogy a július még csak az első hónapja az év legszárazabb időszakának Brazíliában. A szervezet a tűzesetek további növekedésére számít, mert ilyenkor történik a legtöbb szándékos gyújtogatás.

A firefighter tries to control a fire near Charagua, Bolivia, in the border with Paraguay, south of the Amazon basin, on August 29, 2019. - Fires have destroyed 1.2 million hectares of forest and grasslands in Bolivia this year, the government said on Wednesday, although environmentalists claim the true figure is much greater. The news comes after leftist President Evo Morales suspended his re-election campaign on Monday to direct the government's response to a growing environmental disaster in the Bolivian portion of the Amazon rainforest, where wildfires have been raging since May. (Photo by AIZAR RALDES / AFP)
Fotó: Aizar Raldes / AFP

Brazíliában évtizedek óta komoly gondot okoznak a nyári erdőtüzek, amelyek a súlyos környezeti károkozáson kívül a helyi lakosság egészségét is veszélyeztetik. A gyújtogatók általában illegális fakitermelők, akik a már korábban kivágott erdők maradékát akarják felszámolni, hogy utána ott mezőgazdasági vagy bányászati tevékenységet lehessen folytatni.

A környezetvédők véleménye szerint a brazil kormány politikája szintén nem kedvező, mivel az erdőirtások területe az utóbbi három évben több mint kétharmadával nőtt az előző évtized hasonló időszakához képest.