Málta éves gazdasági növekedése 8,9 százalékra gyorsult a második negyedévben az év eleji 7,6 százalékról a hétfőn közzétett adatok szerint. Az alig több mint félmilliós népességű szigetország gazdasága mintha fittyet hányna a többi európai uniós tagállamot megtépázó ukrajnai háborúnak és a nyomában elmélyült energiaválságnak.

Versailles, 2022. március 11.Robert Abela máltai miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek az ukrajnai háborúval kapcsolatos intézkedésekkel foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozójára érkezik Versailles-ban 2022. március 11-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.MTI/AP/Michel Euler
Fotó: Michel Euler / MTI / AP

Robert Abela miniszterelnök Twitter-posztban ünnepelte a hétfői statisztikai adatokat, a „progresszív politikának” betudva a sikert. A növekedés a leggyorsabb az Európai Unióban, és kétszerese az átlagnak. A politikus utalt arra is, hogy a júliusban újabb rekordalacsony szintet ért el.

A regisztrált álláskeresők száma júliusban Máltán a Közép-Európában megszokott számokhoz képest nevetségesen alacsony, 925 volt, és még ez is 617-tel kevesebb, mint egy évvel korábban – írta a Xinhua hírügynökség.

A második negyedévre 4,1 milliárd euróra taksált az előző év azonos időszakához mérten összegben 14,7 százalékkal, azaz 527 millió euróval nőtt. Volumenben „csak” 9 százalékkal, és a bővülést dominánsan a szolgáltatások, kis részben az ipar növekedése hajtotta.

Az a többi uniós országhoz hasonlóan Máltán is megugrott, de lassúbb maradt az euróövezeti átlagnál. Júliusban 6,8 százalékot mértek, és az éves drágulás soha nem volt még ekkora 1997 óta, amikor az ismert adatsor elindult – írta a Trading Economics.  

Malta, Marsaxlokk, fishing port founded by the Phoenicians in the 9th century BC. JC with in the background the facade of the parish church of Our Lady of Pompei (1897) (Photo by MAISANT Ludovic / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Fotó: Maisant Ludovic / Hemis via AFP

Itt van, miért hasít Málta, ahol egyetlen energiacég van - erről itt olvashatunk még részleteket.