Nyolc éve nem látott szintre emelkedett a svájci óraexport júliusban, a recesszióval fenyegető gazdasági kilátások ellenére fellendült a kereslet a Rolex, az Omega, a Vacheron Constantin órák és társaik iránt. A kivitel 8,3 százalékkal, 2,2 milliárd svájci frankra nőtt júliusban 2021 azonos időszakához képest – közölte csütörtökön a Svájci Óraipari Szövetség.

Bologna,,Italy,-,October,12,,2017:,Omega,Speedmaster,Professional,Watch.
Fotó: Shutterstock

A 2014. októberi rekordértékesítés óta ez a legmagasabb exportadat, amit elsősorban a járványidőszak hatásának tulajdonítanak. Az otthonukba kényszerült tehetősebbek közül sokan úgy döntöttek, hogy a fölösleges pénzüket luxusórákba fektetik, a skála a Rolextől az Omegán át a Patek Philippe-ig terjed.

A legtöbb rendelés továbbra is az Egyesült Államokból érkezett,

 miután tavaly megelőzték Kínát, így az előző évhez képest 13,5 százalékkal nőtt az amerikai A távol-keleti országban is élénkült a kereslet, ahogy enyhültek a járványkorlátozások.

Az exportadatok sokkal jobbak a vártnál 

– mondta Jean-Philippe Bertschy, a Vontobel svájci befektetési csoport elemzője, aki enyhe csökkenésre számított.

Rzeszow,,Poland,-,February,9,,2021:,The,Mechanism,Of,A
Fotó: Shutterstock

Míg a luxusórák ára a használt piacon – részben a kriptovaluták összeomlása és a részvényárfolyamok zuhanása miatt – csökkent, a júliusi megnyugtató tendenciát mutat. A csúcskategóriás példányok népszerűsége továbbra is megmaradt: 

az 500 frank (210 ezer forint) feletti órák az exportált darabszám több mint egyharmadát, míg az érték 95 százalékát adták.

Eközben a 200 és 500 frank közötti példányok exportja 29,2 százalékkal csökkent, követve a 2020 óta tartó trendet. A 200 frank alattiak kivitele ugyanakkor már hatodik hónapja mutat növekedést, ez 2022 júliusában 5,3 százalékos volt.

 

Hongkong, Dél-Korea és Japán kivételével a svájci óraexport júliusban a legtöbb ázsiai és európai piacon két számjegyű növekedést mutatott, és amint Luca Solca, a Bernstein elemzője a Bloomberg hírügynökségnek jelezte, a kereslet további csúcsokat dönthet.