A szlovák kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy a Bosch cégét befogadó 115 hektáros Záborské ipari parkot kiemelt beruházásnak tekinti. Richard Sulík gazdasági miniszter azonban hangsúlyozta, A német Bosch a kelet-szlovákiai Eperjes (Presov) megyeszékhelyhez közeli ipari parkban kerékpárokhoz gyártana elektromos motorokat. A leendő beruházás mintegy 4000 új munkahelyet teremtene, a beszállítói kört is figyelembe véve pedig további 4000-et. 

August,7,,2019,Sunnyvale,/,Ca,/,Usa,-,Bosch
Fotó: Shutterstock

A szlovák kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy a Bosch cégét befogadó 115 hektáros Záborské ipari parkot kiemelt beruházásnak tekinti. Richard Sulík gazdasági miniszter azonban hangsúlyozta, 

a végleges döntés még nem született meg, erre várhatóan szeptember második felében kerül sor. 

Ha a német társaság valóban a kelet-szlovákiai cégalapítás mellett dönt, akkor 37 millió euró vissza nem térítendő állami segítséget kap Pozsonytól. Rendkívül jól jönne Eperjes megyének a nagyberuházás – amely az előzetes tervek szerint két év alatt valósulna meg –, mivel ebben az országrészben a legmagasabb a még mindig 10 százalék feletti, miközben a nyugat-szlovákiai járásokban mélyen 5 százalék alatti az idevágó mutató. 

A sajtóértesülések szerint mintegy 200 millió eurós beruházást tervező Bosch egyébként már régen jelen van Szlovákiában, napjainkban több telephelyén 1100 főt foglalkoztat – ebből egy 800 főt alkalmazó elektromotor- és szivattyúgyára éppen a kelet-szlovákiai Nagymihályban (Michalovce) működik.