Jelentős kamatemelésre, komoly lépésre van szüksége az EKB-tól – mondta Olli Rehn, a pénzintézet kormányzótanácsának tagja. Úgy véli, hogy a banknak határozottan fel kell lépnie a rekordon lévő megfékezésére, és a jövőbeli árnövekedéssel kapcsolatos félelmek szétoszlatására. A gyenge euró még tovább súlyosbítja az energiaköltségek megugrását.

-
Fotó: MIKKO STIG / AFP

Fontos, hogy a döntéshozók folytassák a monetáris politika „következetes és rendezett” normalizálását – mondta Rehn, a Bloombergnek. Véleményével nincs egyedül Rehn. Isabel Schnabel igazgatósági tag és a francia Francois Villeroy de Galhau hangsúlyozták, hogy határozott lépésre van szükség a következő ülésen.

Az az igazság, hogy túl magas az infláció. A következő, szeptemberi lépést a beérkező adatok, és az inflációs kilátások határozzák majd meg.

-tette hozzá. 
 

A pénzpiaci befektetők jelenleg csaknem 50 százalékos esélyt látnak arra, hogy az EKB szeptemberi kamatemelése meghaladja a fél százalékpontot.

Rehn szerint súlyos van Európában, és nagyon valószínű, hogy a az Unió gazdaság lassul – erre kell válaszolnia az EKB-nak. A régiónak elhúzódó konflikutsra kell felkészülnie Oroszországgal, így tartósan magas maradhat az energia ára. Ez pedig mindenképpen csökkenti majd majd a lakosság vásárlóerejét.

Az euró gyengülése csak tetézi a gondokat Rehn szerint.

 A közös valuta az év eleje óta több mint 12 százalékot gyengült a dollárral szemben, és a paritás alatt forog. Ez már önmagában is megszabhatja a monetáris politika irányát – zárta szavait Rehn.