Egyre fontosabb szereplő a világ színpadán a dél-ázsiai hatalom, azonban belföldön a kaszt és a vallás által vezérelt társadalmi-gazdasági megosztottságokkal néz szembe – még 75 évvel a függetlensége után is. Nem is olyan régen Indiát még kígyóbűvölők, utcán sétáló tehenek és elefántok hátán lovagló emberek képeivel ábrázolták Nyugaton. Csakhogy az elmúlt 75 év során az ország nyomot hagyott az űrtechnológia, a távközlés, a mezőgazdaság, az energiatermelés és a biotechnológia területén, hogy csak néhányat említsünk. Több mint 750 millió internetfelhasználó van Indiában, ami szintén mutatja, hogy milyen gyorsan fejlődik az ország a digitális korszakban – írja a Deutsche Welle.

Celebration Of 75th Indian Independence Day
Fotó: Debajyoti Chakraborty / AFP

Az ünnep alkalmából Narendra Modi miniszterelnök a héten Delhiben ígéretet tett arra, hogy Indiát fejlett országgá alakítja az elkövetkező 25 évben.

Változik az, ahogy a világ látja Indiát. Van remény az országban, ami az 1,3 milliárd indiainak köszönhető

– mondta, majd hozzátette, hogy az erősségük egyik fő záloga a sokszínűség.

Az ukrajnai háború is hozzájárult India felvirágoztatásához

Elmúltak azok az idők, amikor Indiát a szegénységgel és kétségbeeséssel azonosították. Ma már azon dolgoznak, hogy globális nagyhatalommá váljanak, és ehhez erősítik a kereskedelmi kapcsolataikat a Kelettel és a Nyugattal is. 

Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök a közelmúltban azt írta:

India demokratikus szuperhatalommá vált, amely képes ellátni azt a vezető szerepet, amelyre a világnak szüksége lenne.

 

Tagadhatatlan, hogy a nemzetközi közösség ma nagyobb várakozással tekint Indiára, mint valaha. Az ukrajnai háború is hozzájárult ahhoz, hogy egyre fontosabb szereplővé váljon a világon. Jelenleg a világ ötödik legnagyobb gazdasága a alapján és a harmadik vásárlóerő-paritáson. 

Egy geopolitikai óriás felemelkedése

A független külpolitikájuk mellett a növekvő katonai kiadások is elősegítették az ország növekvő geopolitikai befolyását. Újdelhi megemelte a keretet, hogy szembeszálljanak a Kínából és nukleáris fegyverekkel felvértezett szomszédjából, Pakisztánból érkező fenyegetésekkel.

INDIA-PAKISTAN-INDEPENDENCE DAY-ANNIVERSARY
Fotó: Narinder Nanu / AFP

India nettó védelmi kiadása 1947-ben még mindössze 927 millió rúpia volt – mai pénzben mérve körülbelül 12 millió dollár. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet jelentése szerint

 2021-re a katonai kiadásaik 76,6 milliárd dollárt tettek ki, ami a harmadik legmagasabb a világon Kína és az Egyesült Államok után.

India ambíciói a világ színpadán és azon is túl

A gazdaságon és a geopolitikán kívül olyan területeken is előre törnének, mint a sport, a kultúra és a világűr. 2017-ben az ország világrekordot döntött, amikor 104 műholdat lőtt fel egy küldetés során, míg 2019-ben Modi miniszterelnök bejelentette, hogy India katonai erődemonstráció során lelőtte az egyik műholdat, így azon négy ország egyike lett, amely ezt el tudta érni.

Visitors browse through a kiosk to know about indigenously developed various satellite launch vehicles designed and developed by Indian Space Research Organisation (ISRO) at the Human Space Flight Expo organised by the ISRO at the Jawaharlal Nehru Planetarium in Bangalore on July 21, 2022.
Fotó: Manjunath Kiran / AFP

Ugyanebben az évben az ország fellőtt egy űrhajót a Holdra. Bár a történelmi kísérlet kudarcot vallott, a próbálkozást széles körben elismerték. 

Tavaly India csaknem kétmilliárd dollárt költött az űrprogramra

 a McKinsey szerint, némileg lemaradva a legnagyobb költekezőktől, az Egyesült Államoktól és Kínától, de az ország világűrben való ambíciói egyre nőnek, így jövőre várhatóan elindítják az első emberes missziójukat is.

Otthon még sok a munka, az indiai gyermekek negyede éhezik

Bár a kül- és űrpolitikájuk meglehetősen sikeres, Indiának rengeteg tennivalója akad hazai fronton.

Az átalakulásukat az 1990-es évek úgynevezett úttörő reformjai indították el, amikor PV Narasimha Rao akkori miniszterelnök és pénzügyminisztere, Manmohan Singh megnyitotta az országot a külföldi befektetők előtt. Az intézkedéseknek köszönhetően elkezdtek beáramolni az amerikai, japán és délkelet-ázsiai cégek, így lehetséges, hogy az egyik déli város, Bengaluru – „India Szilícium-völgye” – a régió egyik legnagyobb technológiai központjává nőtte ki magát.

 

Megszaporodtak a milliárdosok is Indiában – 

ma már több mint 100 milliárdosnak adnak otthont, míg az ezredfordulón még csak kilencnek.

Köztük említhető Gautam Adani infrastruktúra-mágnás, akinek a nettó vagyona több mint 130 milliárd dollár a Forbes szerint, és Mukesh Ambani, a Reliance Industries alapítója, akinek 95 milliárdja van. 

A kritikusok szerint azonban az ilyen rendkívüli gazdagsági növekedés rávilágít arra, hogy az egyenlőtlenség még sokáig fennmarad a gyarmatosítás vége után is – az Oxfam szerint 

2017-ben az ország leggazdagabb 10 százaléka irányította a nemzet vagyonának 80 százalékát.

Ez képet ölt az utcákon is, ahol a felhőkarcolók mellett nyomornegyedek sorakoznak és rongyos ruhába öltözött gyerekek könyörögnek pénzért.

Az ország 75 évvel a függetlenedése után is küzd a munkanélküliséggel, az inflációval, a kaszt nevében megosztott társadalmi-gazdasági megosztottsággal, valamint a nyelvi és vallási kérdésekkel. 

Aggodalomra ad okot, hogy India a 180 ország közül a 150. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül által közzétett 2022-es sajtószabadság-indexen. Ez az ország valaha volt legalacsonyabb pozíciója. Emellett a globális Academic Freedom Indexben is alacsony pontszámot kapott, a 0,352-es AFI-érték olyan államok társaságába helyezi, mint Szaúd-Arábia és Líbia.

Ezenkívül India a 116 ország közül a 101. helyen áll a 2021-es globális éhezési indexben. 

A gyerekek körülbelül 25 százaléka szenved alultápláltságtól és több mint 190 millióan fekszenek le minden este étkezés nélkül.

Married Hindu women apply vermillion powder on their forehead, a mark of marriage among Hindu women, after circumambulating around a banyan tree while tying a thread on the occasion of 'Vata Savitri Purnima', in Mumbai on June 14, 2022.
Fotó: Indranil Mukherjee / AFP

Konkrét lépéseket kell tenni az indiai belügyek kezeléséhez, hiszen anélkül a gazdaság sem fejlődhet

Ezért nem meglepő, hogy a globális boldogságindexben India 140-re esett vissza, alacsonyabbra, mint Pakisztán, Banglades és Kína. A boldogtalanság és az elégedetlenség országszerte jellemző.

Az elmúlt hét évtizedben India rengeteg energiát és erőforrást költött arra, hogy a szomszédos országokkal – egyrészt Pakisztánnal, másrészt Kínával – kapcsolatos biztonsági aggályokat kezelje. Kétségtelen, hogy ezeket az aggodalmakat nem lehet és nem is szabad figyelmen kívül hagyni. Mindazonáltal az ország számára rendkívül fontos, hogy az energiáit belpolitikai problémáinak megoldására fordítsa.

India lakosságának több mint a fele 25 év alatti.

Az országnak biztosítania kell az oktatást, a foglalkoztatást és a boldogságot fiataljai számára. E paradigmaváltás nélkül további 75 évbe telhet, mire India eléri legfőbb vágyát, és globális szuperhatalommá válhat.