Ismét hiánycikké válhatnak bizonyos higiéniai termékek, például a toalettpapír is. Ezúttal azonban nem a pánikszerű felvásárlás okozhat ellátási problémákat, mint a koronavírus-járvány kezdetén, hanem a termelési problémák idézhetik elő a bajt – számolt be az UP Jobs News.

The products as souvenir that enhance patriotism are lined up at a souvenir shop in Lviv, western Ukraine, on July 10, 2022. Chocolate, tote bag, tableware, and toilet paper with the motifs of Sunken Russian missile cruisers, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy and Russian President Vladimir Putin are on sale.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Kunihiko Miura / The Yomiuri Shimbun via AFP

A vészjelzés elsőként a német papíripartól érkezett.

A higiéniai papírgyártás során különösen függünk a gáztól. Ha ez nem érkezne tovább, akkor nem tudnánk garantálni az ellátás biztonságát

– nyilatkozta Martin Krengel, a német papíripari szövetség alelnöke a pénteki nemzetközi toalettpapírnap alkalmából.

A szakember szerint Németországban veszélyben van az ellátás biztonsága. Ráadásul a WC-papír egy alapvető fontosságú árucikk, és nem csupán a magánháztartásokban, a munkahelyeken és a közintézményekben is nélkülözhetetlen, így többek között a kórházakban, az idősotthonokban és a repülőtereken is.

A papíripar nem tudja helyettesíteni a gázt

A papíripari szövetség kalkulációja szerint Németországban évente 750 ezer tonna toalettpapírt állítanak elő. Ebből hozzávetőlegesen 125 ezer tonnát exportálnak, de ugyanennyit importál is az ország.

A németeknél legyártott tekercsek fele már újrahasznosított papírból készül.

A szövetség már márciusban figyelmeztetett arra, hogy a gáz mint energiaforrás aligha helyettesíthető, ugyanis az iparág számára nagyon nehéz lenne az átállás más energiaforrásokra.

A német papíripar földgázellátásának legfeljebb 15 százalékát lehetne rövid időn belül kiváltani.

Amiatt áll fenn a veszélye annak, hogy az iparág számára elapad ez az energiaforrás, hogy a földgáz részaránya Németország teljes tüzelőanyag-felhasználásán belül 55 százalék.

Furfangos módon emelnek árat a háztartási cikkek gyártói

Vigyázniuk kell arra, hogy a vevők ne meneküljenek az olcsóbb kategóriák felé. Rossz hír, hogy még a WC-re is követ minket az áremelkedés.