Újabb baráti gesztust tett Moszkva irányába Törökország, hiába tagja annak a katonai szövetségnek, a NATO-nak, amely Kelet-Európában farkasszemet néz az orosz hadsereggel:  miközben a keleti európai uniós tagok sorban tagadják meg a vízumot és a tartózkodási engedélyt az oroszoktól, a törökök megkönnyítik számukra a fizetési forgalmat.

Fotó: AFP

Az oroszok nemzetközi utazásait jelentősen megnehezítik azok a szankciók, amelyekkel lekapcsolták őket a nyugatiak működtette nemzetközi fizetési rendszerről. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök – miután a fekete-tengeri Szocsiban megegyezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy részben rubelben fizetnének a földgázért – hazatérőben még a repülőn bejelentette azt is az Anadolu hírügynökség szerint, hogy öt török bank már alkalmazza a Mir fizetési rendszert.

Mindezzel a török elnök nyilvánvalóan nem keresi nyugati szövetségesei kegyeit, akik arra biztattak, hogy mindenki utasítsa vissza Moszkva igényét a rubelfizetésre, és nehezítse meg minden lehető eszközzel az orosz állampolgárok életét otthon és külföldön.

Törökország kifejezte, hogy ellenzi Ukrajna lerohanását, ugyanakkor nem csatlakozott az amerikaiak, az EU, illetve a G7 csoport kivetette, vagy tervezett szankciókhoz Moszkva ellen. A törökök továbbra is energiát vásárolnak az oroszoktól, ez olajimportjuk negyedét és gázbehozataluk 45 százalékát teszi ki – írta a Bloomberg.

Egy múlt heti hír ugyanakkor cáfolni látszott, hogy a szankciók teljesen kiforgatták Moszkvát devizaforrásaiból. A török hatóságok akkor azt közölték: Moszkva húszmilliárd dollárt küldött egy törökországi leányvállalatának (amitől menten meg is ugrott a török devizatartalék). A pénzből a világ egyik legnagyobb atomerőmű-építését fedezik.

A törökök közvetítésével született egyébként az a megegyezés, amelynek nyomán újraindulhatott Ukrajna tengeri gabonaimportja. A törökök szigorúan betartják a megegyezést, és még az üres gabonaszállítókat is alaposan átvizsgálják, hogy ne kerülhessenek fegyverek ezen a módon álcázva Ukrajnába.