Több mint egy éve a leggyorsabb ütemben bővült júliusban az orosz szolgáltatási szektor, mivel az erős belföldi kereslet ellensúlyozta az egyre inkább elszigetelődő orosz cégek exportmegrendeléseinek visszaesését – derült ki a szerdai adatokból. Az S&P Global beszerzésimendezser-indexe (BMI) 54,7 pontra emelkedett az előző havi 51,7-ről, vagyis tovább távolodott pozitív irányba a bővülést jelző 50-es határtól.
Az S&P Global közleménye szerint a kibocsátás ütemének növekedését az új vállalkozások erőteljes fellendülése is támogatta.

 „Az erősebb vásárlói kereslet a belföldi piacra korlátozódott, mivel az új exportmegrendelések jelentősen csökkentek júliusban. A jelentések szerint a szankciók folyamatos hatása visszafogta a külföldi ügyfélkeresletet” – fogalmaztak.

Fotó: Alexander Nemenov / AFP


A szolgáltatók a magasabb költségeket áthárították az ügyfelekre, és az átlagos költségterhek júliusban tovább emelkedtek. Az üzleti bizalom javult, mivel a felmérésben részt vevő vállalatok jelentős része a szélesebb értelemben vett gazdaság javulás és a nagyobb ügyfélkereslet reményére alapozott. Ennek megfelelően a cégek júliusban fokozták a munkaerő-felvételt, ugyanakkor meredeken emelkedett a hátralék is. 

A befejezetlen ügyeletek növekedési üteme 2003 novembere óta a legmagasabb, ezeket a vállalatok a nagyobb új üzletekkel, a szerződések véglegesítésével kapcsolatos kihívásokkal és a nyersanyaghiánnyal magyarázzák.
Egy másik e heti felmérés szerint az orosz feldolgozóipar is stabilan tartotta magát júliusban, a BMI a júniusi 50,9 pontról 50,3-re csúszott vissza. A feldolgozó- és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit-BMI viszont az előző havi 50,4 pontról 52,2-re ugrott júliusban, ami a legnagyobb javulás 2021 júniusa óta.

China goes local to ease hit from property downturn
Fotó: Zhejiang Daily / Imaginechina / Imaginechina via AFP


Erőteljes javulást mutatnak az adatok Kínából is, ahol a szolgáltatási szektor aktivitása az elmúlt 15 hónap leggyorsabb ütemében növekedett. A Caixin szolgáltatóipari BMI-je a júniusi 54,5 pontról 55,5-re emelkedett, annak köszönhetően, hogy 

könnyítettek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozásokon, és ez jelentősen javította a fogyasztói bizalmat. 

Kérdés azonban, hogy meddig tart ez a lendület, mivel újabb járványgócok alakultak ki az elmúlt hetekben, zsugorodik az emellett gyengül a globális kereslet. A kompozit-BMI már csökkent is, 54 pontra esett vissza a júniusi 55,3-ről.
Rosszabb a helyzet Japánban, ahol a múlt hónapban szinte teljesen stagnált a szolgáltatási szektor a növekvő és gazdasági bizonytalanság következtében. A Jibun Bank szolgáltatóipari BMI-je 50,3 pontra esett a nyolcévi csúcsot jelentő júniusi 54-ről. A kompozit-BMI öthavi mélypontra, 50,2 pontra csökkent az előző havi 53-ról.