Rekordra emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma az idei második negyedévben Ausztriában a nemzeti statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése szerint.

A hivatal nyilvántartása szerint az üres álláshelyek száma a második negyedévben 206,3 ezerre, újabb csúcsra emelkedett. A tavalyi második negyedévben 138,6 ezer volt az üres álláshelyek száma, és azóta ez minden negyedévben nőtt.

Austrian Shoppers Return to Streets as Europe Takes Steps to Reopen
Fotó: Getty Images

Az üres álláshelyek több mint felét, 124,8 ezret a szolgáltatási szektorban jelentették. A fennmaradó részen a feldolgozóipar és a közszféra osztozik, 52,4 ezer és 29,1 ezer betöltetlen álláshellyel.

Az üresedési ráta, vagyis a be nem töltött álláshelyek aránya a foglalkoztatottak számához viszonyítva 2009 és 2020 között szinte mindig 1–3 százalék között volt, 2022 második negyedévében 4,8 százalékra emelkedett.

A második negyedévben 131,9 ezer üres álláshelyet jelentettek be az osztrák vállalatok az AMS (Arbeitsmarktservice) munkaügyi hivatalnak. Az osztrák statisztikai hivatal adatai viszont a vállalatok körében végzett felmérések alapján készülnek, így azokat a munkahelyeket is tartalmazzák, amelyeket a vállalatok nem jelentettek a munkaügyi hivatalnak.

A német gazdaságot nem csak a gáz, a munkaerő hiánya is veszélyezteti

Szinte elkerülhetetlen a recesszió a második fél évben, mivel egyre több cégnek kell visszafognia a termelését a rekordmagas infláció és az energiaválság közepette.