Aleksandar Vucic szerb elnök szerint országa pénzügyi helyzete megengedi, hogy alternatív megoldást keressen az orosz gázon és kőolajon túl az elkövetkező hónapokban várható ellátási hiány kezelésére.

A handout photo made available on January 22, 2021 by painter Simeon Krastev, shows a painting he made depicting of Bulgarian Prime minister Boyko Borisov and Serbian President Aleksandar Vucic inspecting the work on the Russian TurkStream gas pipeline. - A painting depicting Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov at the construction site of the TurkStream gas pipeline extension sparked memes in Bulgaria on Friday, with many mocking commenters saying it harked back to Soviet-era agitprop. (Photo by Simeon Krastev / Simeon Krastev / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Simeon Krastev"
Fotó: Simeon Krastev / AFP

 

A balkáni ország ugyan nagymértékben függ az orosz kőolajtól és földgáztól, ám a Reuters szerint Vucic kijelentette, hogy Szerbia igyekszik mindenhonnan energiához jurtni, ahonnan csak tud.

„Meg kell fizetnünk az európai földön folyó háború árát” – mondta, de hozzátette, hogy a nép nem fog szenvedni, mivel az ország pénzügyi rendszere képes megbirkózni a problémával.

Irakból is olajat veszünk, beszélek Venezuelával is. Mindenkivel szóba állunk, nem vagyunk finnyásak

– tette hozzá.

Szerbia azt is tervezi, hogy jövőre gázt vásárol Azerbajdzsántól, és az eddigi legmagasabb szintre növelte a tárolt gáz mennyiségét is. Vucsics kifejtette, hogy az ország 60 napra elegendő gázt tárol, a hazai létesítmények és a szomszédos Magyarországon bérelt tárolók felhasználásával.

Már 607 millió köbméter gázunk van, ami azt jelenti, hogy ha télen napi tízmillió köbmétert fogyasztunk, akkor is több mint 60 napon át kitart

– tette hozzá az elnök.

Belgrádnak szenet is kell vásárolnia hőerőművei számára, amelyek déli szomszédunk villamos energiájának csaknem 70 százalékát biztosítják.

Vucic ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy 

Szerbia mintegy kétmillió tonna szenet szeretne vásárolni, akár Kínából és Indonéziából is, amire megvan a pénze.

Szerbia bruttó hazai terméke az idén várhatóan mintegy 4 százalékkal nő – mondta. Az azonban nagyon elszaladt, a belgrádi jegybank szerint júliusban már 12,8 százalék volt, szemben a júniusi 11,9 százalékkal.