A londoni metróhálózat dolgozóinak sztrájkja miatt lényegében leállt a brit főváros föld alatti közlekedése pénteken, egy nappal a vasúti dolgozók országos munkabeszüntetése után.

A pedestrian walks past the closed gates outside Victoria Underground Station London, on August 19, 2022, as strike action on Buses, National Rail and London Underground affects services. - Public transport workers in London held fresh strikes Friday over pay and conditions, cutting services on almost all underground and overground rail lines that link up the UK capital. (Photo by Hollie Adams / AFP)
Fotó: Hollie Adams / AFP

A londoni metróhálózat túlnyomó részén nem közlekedtek szerelvények a munkahelyek biztonságával, a fizetéssel és a nyugdíjakkal kapcsolatos követelésekre irányuló munkabeszüntetés miatt,

amelyet a vasúti, tengeri és közúti közlekedési (RMT) szakszervezet tagjai szerveztek – jelentette be a fővárosi tömegközlekedést működtető Transport for London nagyvállalat.

Mindeközben a felszíni közlekedésben is zavarok jelentkeztek a majdnem 40 ezer vasúti dolgozó, takarító, forgalomirányító, szerelő és karbantartó csütörtöki sztrájkját követően, miután pénteken újra megindultak a vasúti szerelvények.

A 24 órás munkabeszüntetés idején a brit vonatok alig egyötöde járt, és szombatra újabb vasutassztrájkot jelentettek be Nagy-Britanniában,

miközben ezen a nyáron már több alkalommal követeltek béremelést a vasúti szakszervezeti munkások a szárnyaló élelmiszer- és energiaárak miatt.

Mick Lynch, az RMT szakszervezet főtitkára szerint a brit konzervatív kormány akadályozza, hogy a brit vasúti társaságok – amelyek ugyan magánvállalatok, de erőteljes állami szabályozás mellett működnek – előnyösebb ajánlatot tegyenek a munkavállalóknak. A kormányzat ugyanakkor tagadja, hogy beavatkozna az egyeztetési folyamatba, de szerinte a vasúttársaságoknak csökkenteniük kell a költségeket és a dolgozók számát. Ezek a társaságok az elmúlt két év koronavírus-járványa miatt csak rendkívüli kormányzati támogatás mellett tudtak életben maradni.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter a Times rádiócsatornának adott interjújában kijelentette, hogy a szakszervezetek „arcul csapták” az utazóközönséget, ugyanis „hátraarcot csináltak azután, hogy 16 milliárd font támogatást nyújtottunk a vasútnak”.

További közalkalmazotti és a versenyszférában működő szakszervezetek terveznek munkabeszüntetést Nagy-Britanniában,

mivel az ország több évtizede a legsúlyosabb megélhetési válságon megy keresztül. Postai dolgozók, ügyvédek, a British Telecom távközlési óriásvállalat dolgozói és a kikötői munkások is sztrájkot jelentettek be augusztus végére. A skóciai Edinburgh városában a szemétszállítók és az újrahasznosítást végző vállalat munkatársai is 11 napos munkabeszüntetésbe kezdtek csütörtökön, és arra figyelmeztettek, hogy szemétkupacok fogadják majd a északi nagyváros művészeti fesztiváljaira érkező turistákat.

A hivatalos szerdai adatok szerint 40 éves rekordszintre emelkedett brit júliusban elérte a 10,1 százalékot, és a Bank of England elemzői szerint akár 13 százalékra is nőhet az év végi miatt.