Az Oroszország és az Izrael közötti, egyebek között humanitárius területen zajló együttműködésről folytatott eszmecserét telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Jichák Hercog izraeli elnök – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint a felek a kétoldalú együttműködés számos kérdését megvitatták, a többi között a humanitárius szférával kapcsolatos vonatkozásait, figyelembe véve az orosz–izraeli kapcsolatok gazdag történelmi örökségét. A Kreml rámutatott, hogy ebben az összefüggésben a két elnök beszélt a Vörös Hadsereg döntő hozzájárulásáról a nácizmus feletti győzelemhez és a zsidó nép megsemmisítéstől való megmentéséről a Nagy Honvédő Háború alatt, valamint a zsidók pozitív szerepéről Oroszország társadalmi és kulturális életében.

Russia's President Vladimir Putin speaks with acting governor of Kirov region via a video call at the Kremlin in Moscow on August 9, 2022. (Photo by Mikhail Klimentyev and Mikhail KLIMENTYEV / Sputnik / AFP) / *Editor's note : this image is distributed by Russian state owned agency Sputnik.*
Fotó: Mihail Klimentyev / AFP

Putyin és Hercog megvitatta a zsidók Izraelbe telepítését intéző nemzetközi Zsidó Ügynökség (Szohnut) körül Oroszországban kialakult helyzetet is. A felek megállapodtak, hogy a kapcsolatfelvételt ebben a kérdésben a két ország illetékes szervein keresztül folytatódik.

Egy moszkvai kerületi bíróság július 21-én közölte a TASZSZ hírügynökséggel, hogy az orosz igazságügyi minisztérium pert indított az Oroszországban autonóm nonprofit szervezet státuszával rendelkező ügynökség felszámolását követelve. A Szohnut izraeli székhelyű nemzetközi szervezet, amely a zsidó visszatelepülés és a visszatérők támogatásával, valamint zsidó-cionista oktatással és a globális zsidó közösséggel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

Tűzszünetben egyeztek meg Izrael és a palesztinok Gázában

Többnapos párbaj után ma estétől nem lőnek, ha mindkét fél tartja magát a megegyezéshez.