A spanyol kormány 2023-tól 3,5 százalékkal emelné a köztisztviselők bérét, ezzel kompenzálnák az hatását – írta az El País című lap, nevük elhallgatását kérő szakszervezeti forrásokra hivatkozva.

Coronavirus Emergency In Madrid
Fotó: Juan Carlos Lucas / NurPhoto via AFP

A javaslatról tárgyalásokat folytatnak a szakszervezetekkel, amelyek ennél nagyobb emelést kérnek. A Reuters azt írta, hogy 

a spanyol kormány kész lehet a munkaórák csökkentésével szimpatikusabbá tenni a 3,5 százalékos ajánlatot. 

Elrontották a vásárlási kedvet a megugró árak

Egy felmérés szerint minden ötödik válaszadó úgy képzeli el, hogy kevesebb terméket vásárol majd.

Az El País úgy számol, hogy az összes köztisztviselő általános, 3,5 százalékos fizetésemelése nagyjából 5 milliárd euróba kerül a kormánynak. A Reuters megkereste a spanyol költségvetési tárca szóvivőjét, aki nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Tavaly Spanyolországban a kormány két százalékkal növelte a köztisztviselők fizetését. Azóta viszont 

az infláció jelentősen megnőtt, jelenleg 10,5 százalékon áll a mutató az országban.

Brutálisan megdrágult az élet Spanyolországban

A spanyol háztartások által leginkább vásárolt termékek ára erősen megdrágult az ibériai országban, erre 34 éve nem volt példa.

Európában rendkívül nehéz helyzetben vannak a munkaadók, mivel a saját költségeik ugrásszerű növekedése mellett a dolgozói követeléseket is kezelniük kell. A munkavállalók a legtöbb európai országban az inflációval megegyező vagy azt meghaladó fizetésemeléseket követelnek. Félő azonban, hogy az tömeges béremelések inflációs spirált generálnak, és tovább emelik az áruk, valamint a szolgáltatások árát.