Spanyolországban átlagosan 15,2 százalékkal drágult a háztartások által leginkább vásárolt termékeket tartalmazó fogyasztói kosár egy év alatt – írja az MTI az egyik legjelentősebb fogyasztóvédelmi szakmai szervezet, az OCU jelentésére hivatkozva.

Cpi Soars In July On Food Prices
Fotó: Europa Press News

Ilyen mértékű áremelkedésre 34 éve nem volt példa. 

A 2021 és 2022 májusát összehasonlító tanulmány szerint leginkább az élelmiszerek ára növekedett, a legnagyobb mértékű drágulás az étolajnál figyelhető meg, 118 százalékkal. A lista elején szerepel a margarin is, 75 százalékos áremelkedéssel. A banánt 64, a száraztésztát 56, az olívaolajat 53, a lisztet 50, a tojást 47 százalékkal többért lehet megvásárolni.

Az OCU jelentése szerint a vizsgált 239 árutípus – amelyek között tisztítószerek és higiéniai termékek is szerepelnek – 95 százaléka többe kerül az idén, mint tavaly. A szervezet az árcsökkenésre példaként említette a samponokat, amelyek átlagosan 5 százalékkal lettek olcsóbbak, a gyümölcsök közül pedig a kivit, amelyet 6 százalékkal kevesebb pénzért lehet megvenni.

A beszámoló szerint a fogyasztói kosár idei átlagértéke éves szinten 5568 euró (2,2 millió forint), azonban átlagosan 994 eurót (404 ezer forint) meg lehet takarítani az üzletek tudatos megválasztásával.

A szervezet 65 spanyol város 1180 üzletét vizsgálta, köztük online boltokat is. A legnagyobb különbséget a fővárosban találták, ahol a legdrágább és a legolcsóbb üzletek között éves szinten 3529 euró (1,4 millió forint) lehet az eltérés. A legkevesebbet, 485 eurót (197 ezer forint) a Kasztília-La Manchában található Cuencában lehet spórolni.

A legolcsóbb településnek Vigót és Ciudad Realt találták, a legdrágábbak között van Madrid mellett Barcelona és a Baleár-szigetek központja, Palma. Az OCU a jelentésében a drágulás ellensúlyozására az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) átmeneti csökkentését szorgalmazza, valamint a rászoruló családok támogatását élelmiszer-utalvánnyal.