Nemzetközi gazdaság

A tavalyi gabonaexport kevesebb mint felét tudta csak kiszállítani Ukrajna

A friss adatok a júliustól a következő év júniusáig tartó időszakra vonatkoznak. Oroszország kész az év második felében 30 millió tonnányi gabonát a világpiacra küldeni, ez azonban kevesebb, mint a kieső ukrán mennyiség.

A 2022–23-as szezonban eddig 54,5 százalékot esett vissza az ukrán gabonaexport, jelenleg 4,16 millió tonnánál áll – közölte az ország agrárminisztériuma pénteken. Az ukrán kivitel az ország elleni orosz támadás után kezdett zuhanórepülésbe a kulcsfontosságú szerepet játszó fekete-tengeri kikötők blokádja miatt. Mindennek hatására az élelmiszerárak kilőttek, és felsejlett az élelmiszerhiány rémképe Afrikában és a Közel-Keleten.

MYRONIVKA, UKRAINE - JULY 29: A combine harvester of TVK Seed agricultural company harvests wheat on July 29, 2022 not far from Myronivka, Ukraine. Commodity exports from Ukraine, one of the world's largest producers of wheat, corn and vegetable-oil, have been stalled since the Russian invasion on February 24 affected important port infrastructures.
Fotó: Alekszej Furman / Getty Images

A Fekete-tengeren három kikötő ismét használhatóvá vált július végén, miután Törökország és az ENSZ közvetítésével Kijev és Moszkva megállapodott a kérdésben. A tárca adatai szerint a 2022 júliusától 2023 júniusáig tartó szezonban eddig 2,59 millió tonna kukoricát, 1,19 millió tonna búzát és 361 ezer tonna árpát sikerült exportálni. A közzétett mennyiségekben benne van a szeptemberi 195 ezer tonna gabonakivitel is, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 514 ezer tonnás értékével.

A kormány szerint az idén 50 millió tonnányi gabonát takaríthatnak be az ukrán gazdák, szemben a 2021-es 86 millió tonnával.

A csökkenést részben az orosz megszállás miatt elvesztett földek, részben az alacsonyabb terméshozamok okozzák – olvasható a Reuters tudósításában.

Ugyancsak pénteken Oroszország azt jelentette be, hogy kész az év második felében akár 30 millió tonnányi gabona kivitelére is, ami az ország agrárminisztériuma szerint segíthet a globális élelmezési helyzet stabilizálásában.

 

orosz gabonaexport orosz-ukrán háború élelmiszerár élelmiszerválság ukrán gabonaexport
Kapcsolódó cikkek