Nemzetközi gazdaság

A zéró-Covid Kínában már az állatkerti tigriseket is veszélybe sodorja

A helyzet a drákói szigor ellenére sem javul a koronavírussal küzdő országban.

A kínai gazdaság lassulásához az ország mai napig tartó, koronavírus elleni drasztikus lezárásai is jelentős mértékben hozzájárulnak, ám az ország délnyugat részében azt a kérdést is felvetik, hogy hogyan lehetséges a tigrisek etetése karantén idején.

CHINA-SHANDONG-ANIMALS-LANTERN FESTIVAL(CN)
Fotó: Wang Kai /Xinhua via AFP

A kujcsoui vadaspark a héten a lakossághoz fordult, élő csirkét és halat kérve a nagymacskák számára, de párolt zsemlét és fagyasztott rákot is szívesen fogadnak, hogy elkerüljék az állatok éhezését a lezárások idején. A parkban a szibériai, bengáli fehér és dél-kínai tigrisek mellett többek között pandák, krokodilok és zebrák is élnek.

A terület üzemeltetői azt írták, hogy az állatkert lakóinak közel 70 százaléka valamilyen veszélyeztetett fajba tartozik, de az élelmiszerkészletek messze vannak az elegendőtől, ezért kértek segítséget. 

 

Az eset rávilágít a zéró-Covid politika folytatásával kapcsolatos kihívásokra, miközben hamarosan az országot vezető kommunista párt kongresszusán a várakozások szerint harmadszorra is az ország élére választják Hszi Csin-pinget.

 

Jelenleg mintegy 50 kínai város mintegy 290 millió lakóját érintik részleges vagy teljes lezárások – írja a Financial Times. Kujcsou tartományban is több település közel 10 millió lakója érintett. 

A tartományi fővárostól, Kujjangtól 50 kilométerre északra található vadaspark kérése meghallgatásra talált, így 24 órán belül több e-kereskedő is felajánlott szállításokat számukra, az Alibabától a JD.com-on át a Walmartig. A park szerint, mivel nem tudni, hogy a lezárások meddig tarthatnak, legalább tíz napra elegendő, még élő eledelt kell fenntartaniuk néhány állat számára.

Az élelmiszerhiányok, a pánikvásárlások és az ellátási láncok szakadozásai egyre komolyabb problémákat okoznak az ázsiai országban, emlékeztetve a Sanghajt áprilisban sújtó lezárásokra.

 

zéró Covid Hszi Csin-ping Kína
Kapcsolódó cikkek