Azerbajdzsán az idén a tavalyinál 30 százalékkal több gázt akar szállítani Európába – jelentette be Parviz Shahbazov azeri energiaügyi miniszter hétfőn a Twitteren.

Gas,Pipeline.,Gas,Pipes,In,Oil,Stones.,Gas,Pipes.,Oil
Fotó: Shutterstock

Az európai szállítmányok összvolumene 2022-ben 12 milliárd köbmétert tesz ki

– ismertette a tárcavezető.

Hozzátette, hogy az idei kitermelést augusztusig csaknem tíz százalékkal 30,6 milliárd köbméterre növelték.

Az orosz gázimporttól való függetlenedés jegyében az EU a bakui vezetéssel júliusban az azerbajdzsáni gázszállítások megduplázásáról állapodott meg az elkövetkező években. Mindemellett egy gázvezeték kiépítését tervezik, amely Azerbajdzsánon, Grúzián, Törökországon és Görögországon keresztül évente húszmilliárd köbméteres kapacitással működne.

Oroszország nemrég az tagországainak legnagyobb gázbeszállítója volt, ahonnan tavaly 155 milliárd köbméter gáz érkezett, ami az uniós energiaigények 40 százalékát fedezte. Az ukrajnai orosz hadművelet nyomán egyes tagországok leállították az Oroszországból érkező gázimportjukat, de Moszkva is mérsékelte a maradék szállításokat, hogy – hírügynökségek szerint – ezzel akadályozza az uniós államokat tartalékaik feltöltésében.

Megbomlani látszik az egységes uniós fellépés az orosz energiahordozókkal szemben

Görögország ismét orosz gázt vásárolt: egy LNG-t szállító tartályhajó érkezett meg a görög partokhoz. Ez szembemegy az Európai Unió azon vállalásával, hogy az év végéig harmadával csökkentik az orosz gázfüggőséget . Az egyre nehezebb helyzetbe hozza az EU-tagokat, miközben zajlik az úszó LNG-terminálok felállítása.