Tízévi mélypontra lassulhat jövőre a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedése az energiaellátási válság miatt a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett új, felülvizsgált regionális előrejelzése alapján.

Banking,Concept,Snail,Pulling,Money,With,Copy,Space
Fotó: Shutterstock

A nemzetközi hitelminősítő tanulmánya szerint ugyanakkor az idei erős évkezdet azt jelenti, hogy a nagy negatív korrekciók az országcsoport 2023-ra szóló prognózisait érintik, 2024-től már kilábalás várható.

A Fitch londoni elemzői 13 országot vizsgáltak, köztük az összes közép- és kelet-európai EU-gazdaságot, valamint Szerbiát és Észak-Macedóniát. 

Várakozásuk szerint a térségben 2023 egészében – a mediánütemet számolva – 1,1 százalékos gazdasági növekedés várható reálértéken. 

A cég hangsúlyozza, hogy – a koronavírus-járvány okozta visszaesést nem számolva – 2012 óta ez lenne a leglassabb GDP-növekedés ezekben az országokban.

Fitch: a világgazdaság meredek ívű lassulását okozza az inflációs hullám és az energiaválság

A világgazdasági növekedés meredek ívű lassulására kell számítani az idén és jövőre az európai energiaválság, valamint a globálisan érezhető inflációs hullám miatt – áll a Fitch Ratings Londonban ismertetett, jelentősen felülvizsgált negyedéves előrejelzésében. A nemzetközi hitelminősítő közölte: az új prognózisa 2022-re 2,4, jövőre 1,7 százalékos növekedési ütemet valószínűsít a világgazdaságban.