Megemelte az irányadó jegybanki kamatot a szerb jegybank. Az emelés mértéke 50 bázispont, így 3-ról 3,50 százalékra emelkedett a ráta. 

Szern jegynak épülete
Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg via Getty Images

Az előző emelés augusztusban volt, akkor ennek mértéke 25 bázispont volt, a kamatemelési ciklus pedig az év elején kezdődött Szerbiában, amikor mindössze 1 százalék volt az alapkamat. 

A jelenlegi 3,5 százalék jóval alacsonyabb, mint az MNB 11,75 százalékos alapkamata vagy akár a cseh 7 százalékos és a lengyel 6,5 százalékos szint. Szerbia ugyanakkor a korábbiakban nem folytatott extrém laza monetáris politikát, szemben az említett országokkal, az 1 százalékos alacsony kamatszint is csak a járvány elterjedése óta volt érvényben. Ezzel a szerb monetáris politika kiegyensúlyozottabbnak tekinthető, a mostani általánosan alacsonyabb szint kisebb tehernek számít az adósságfinanszírozásban, mint a visegrádi országokban.

 

Az emelkedés vélhetően folytatódik, és nem zárható ki, hogy utoléri a szerb kamat a cseh vagy lengyel szintet, mindenesetre jelenleg az 12 százalék körüli, és valószínűsíthetően nem tetőzött.