Az átlagbér Szlovákiában 2022 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest több mint 7 százalékkal emelkedett – számolt be róla az Új Szó.

A sunset over a sign for a budget convenience store in a suburb of Presov, a city in the Slovak Republic.
Fotó: Colin McPherson / Getty Images

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a havi átlagfizetés Szlovákiában elérte az 1291 eurót, ami megközelítőleg 521 350 forintnak felel meg.

Ugyanakkor a béreknél gyorsabb ütemben emelkedtek északi szomszédunknál a megélhetési költségek, és a magas inflációt miatt

a bérek reálértéke a 2021-eshez képest 4,5 százalékkal csökkent, ez 22 éves negatív rekordnak számít.

A legnagyobb mértékű reálbércsökkenés (csaknem 10 százalék) a pénzügyi és biztosítási, valamint a villamosenergia- és gázellátási ágazatokban dolgozókat érintette. A legalacsonyabb nominális átlagbért a vendéglátásban (745 euró – mintegy 301 000 forint), az egyéb tevékenységekben (818 euró – körül-belül 330 ezer forint) és az építőiparban (909 euró – nagyjából 367 ezer forint) mérték.

Hiába az euró, a szlovák jobban pörög, mint a magyar

Több mint húsz éve nem láttak olyan magas inflációt a szomszédos Szlovákiában, mint amely a csütörtökön közzétett júniusi adatban szerepel, és a drágulás a magyarnál is gyorsabb.

Hasonló a helyzet Csehországban is. A Cseh Statisztikai Hivatal hétfői adatai szerint a bruttó havi átlagkereset 2022 második negyedévében 4,4 százalékkal, 40 086 cseh koronára (658 230 forint) emelkedett az előző év azonos időszakához képest – írta meg a Cseh Rádió.

Slovak people wearing protective masks shop in a small grocery store in Bratislava, Slovakia on March 17, 2020.
Fotó: Joe Klamar / AFP

Ugyanakkor

az inflációt figyelembe véve a reálbér ebben az időszakban 9,8 százalékkal csökkent.

Csehországban ez már a harmadik egymást követő negyedév, amikor csökkenést mutatnak a reálbérek.

Ráadásul a statisztikai hivatal kimutatása szerint  az országban a munkavállalók kétharmada az átlagbérnél kevesebbet keres. A mediánbér éves szinten 5,3 százalékkal nőtt, jelenleg 34 111 cseh korona (mintegy 560 120 forint).