A borongós gazdasági kilátások és a bizonytalan geopolitikai helyzet ellenére a spanyol turisztikai szektor gyorsan kilábalt a világjárvány okozta sokkból. Júliusban 9,1 millió nemzetközi turistát fogadtak, a járvány előtti érkezésszám 92 százalékát. A legtöbb látogató az Egyesült Királyságból és Franciaországból érkezett.

OROPESA DEL MAR, SPAIN - SEPTEMBER 10: A general view of the beach with bathers at Marina D'Or beach on September 10, 2022 in Oropesa del Mar, Spain. 'Marina d’Or - Ciudad de Vacaciones' is a neighborhood and a beach resort in the Province of Castellón in eastern Spain.
Fotó: David Benito / Getty Images

Az év eleje óta a nemzetközi érkezések egyre inkább felpörögtek, januárban még csupán a járvány előtti 2019-es szint 59 százalékát regisztrálták. Az inflációval korrigálva az összes turisztikai kiadás júliusban már a pandémia előtti szint 88 százalékára emelkedett, a szakértők szerint valószínűleg még egy évre van szükség, hogy visszatérjen a járvány előtti szintre.

 

A legtöbb nemzetközi turista a Baleár-szigeteket vette célba júliusban – 2,3 millióan –, majd Katalónia és Valencia következett, mintegy 2 és 1,1 millió látogatóval. 

Mindeközben a Kanári-szigeteket és Madridot már ugyanannyian látogatták, mint 2019 júliusában.

A Baleár-szigeteken pedig a járvány előtti szint 97 százalékát sikerült elérni, Katalóniában és Andalúziában viszont a járvány előtti nemzetközi forgalomnak csupán a töredékét regisztrálták.

A belföldi turizmus fellendülése kompenzálta a külföldi látogatók alacsonyabb számát.

A belföldi szállodavendégek száma már 2022 áprilisában meghaladta a járvány előtti szintet, míg a külföldieké még júliusban is elmaradt 3 százalékkal.

Az elkövetkező hónapokban azonban hátráltathatja a gazdasági ellenszél a belföldi turizmus további erősödését. Júliusban a járvány mélypontja alá süllyedt a fogyasztói bizalom, mivel a spanyolok egyre jobban aggódnak a magas miatt. Bár augusztusban némileg javult a mérőszám, még mindig történelmi mélyponton maradt.

BENIDORM, SPAIN - SEPTEMBER 10: English tourists stroll through the nightlife area in front of the Queen Isabell II themed Queens Arms Benidorm bar on September 10, 2022 in Benidorm, Spain. Queen Elizabeth II died at Balmoral Castle in Scotland on September 8, 2022, and is succeeded by her eldest son, King Charles III.
Fotó: Zowy Voeten / Getty Images

Súlyos munkaerőhiánnyal küzd a spanyol idegenforgalmi szektor

Az ország összes regisztrált munkavállalójának 13,3 százalékát a turizmus adja. A nemzeti turisztikai testület, a Turespana adatai szerint

a turisztikai szektorban a foglalkoztatási ráta már áprilisban elérte a pandémia előtti szintet.

Április és június között pedig az új munkahelyek felét a turizmushoz kapcsolódó tevékenységek tették ki, és a foglalkoztatás 0,8 százalékkal meghaladta a 2019-es év azonos időszakát.

Fellendült a mediterrán turizmus, mindenki a tengerpartra vágyik a perzselő hőségben

Kétévnyi bezártság után már azt sem bánják a nyaralók, ha jobban ki kell nyitniuk a pénztárcájukat. A növekvő forgalom segít átvészelni a célországoknak a megugró élelmiszer- és energiaárakat.

A spanyol vendéglátó ágazatot súlyosan érintette a világjárvány, és a gyors fellendülés az új alkalmazottak iránti kereslet megugrásához vezetett. A szektor azonban létszámhiánnyal küzd: az Utazási és Turisztikai Világtanács becslése szerint 

mintegy 137 ezer fős munkaerőhiánnyal kell szembenézniük a harmadik negyedévben, ami azt jelenti, hogy minden nyolcadik állás betöltetlen marad.

03 September 2022, Spain, Palma: The cruise ship Norwegian Epic can be seen from the port of Palma.
Fotó: Clara Margais / Getty Images

Hátráltathatja a gazdasági növekedést a turizmus visszaesése a recessziótól való félelem miatt

Mivel a turizmus kulcsfontosságú gazdasági ágazat Spanyolországban, és az Utazási és Turisztikai Világtanács szerint 2019-ben a teljes 14 százalékát adta, az iparág folyamatos fellendülése a egyik alapvető eleme. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos bizonytalanság, az infláció gyorsulása és a magas energiaárak azonban veszélyeztetik a helyreállását.

 

Az ipar eddig a megemelkedett költségeket azonnal áthárította a fogyasztókra. A szállodai árak meredek emelkedése – 16,4 százalékkal nőttek éves alapon – egyelőre még nem tántorította el a turistákat a foglalásoktól. Ám a fogyasztói bizalom csökkenése azt mutatja, hogy az utazni vágyók egyre jobban aggódnak a magas infláció miatt, és elkezdhetik csökkenteni turisztikai kiadásaikat is az elkövetkező hónapokban. Ez nem csupán a hazai színtérre igaz, hanem a nemzetközi turistákra is, mivel az eurózóna felé tart. Az ING Group szerint a kedvezőtlen gazdasági környezet még 2023-ban is kihatással lehet a spanyol idegenforgalmi szektorra.