Olaszország nem késlekedhet a válság utáni gazdaságélénkítési program végrehajtásában – mondta Paolo Gentiloni, az pénzügyi biztosa, korábbi olasz miniszterelnök szombaton.

Belgium, Brussels, 2022/07/14. EU Commissioner for Economy Paolo Gentiloni speaks to the press following a news conference on the 2022 Summer Economic Forecast at the European Commission headquarters. Photograph by Valeria Mongelli / Hans Lucas.Belgique, Bruxelles, 2022/07/14. Le commissaire europen l conomie Paolo Gentiloni parle a la presse suivant une confrence de presse sur les prvisions conomiques de l t 2022 au sige de la Commission europenne. Photographie de Valeria Mongelli / Hans Lucas. (Photo by  / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas / AFP

Arra a kérdésre, hogy az EU-ra kiterjedő gazdaságélénkítési program módosítását fontolóra lehetne-e venni az egész Európát sújtó közepette, Gentiloni azt mondta, hogy az energetikai átállás már most is a program egyik fő célkitűzése, és csak az országok által elfogadott gazdaságélénkítési tervek finomhangolása lehetséges.

„Amit semmiképp sem engedhetünk meg magunknak, az az, hogy leálljunk és kezdjük elölről az egészet – mondta az Ambrosetti üzleti fórumon. – Az olyan, nagy hozzájárulásokban részesülő országok, mint Olaszország vagy Spanyolország számára a gazdaságélénkítési terv valóban versenyfutás az idővel.”

Róma mintegy 200 milliárd euró hitelre és támogatásokra jogosult abból az alapból, amelyet azért hoztak létre, hogy segítse az EU 27 országát a járványból való kilábalásban.

Nagy tétekben fogadnak a spekulánsok az olasz államcsődre

A csillagászati energiaárakkal, 8,5 százalékos inflációval, súlyos aszállyal, energiaellátási problémákkal és magas államadóssággal küszködő olasz gazdaság irányítását majdnem biztosan a jobbközép koalíció veszi át.