Az indiai kormány akár félmilliárd dollárral is támogatná azokat a cégeket, amik az ázsiai országban hoznak létre laptop és táblagép összeszerelő üzemeket, illetve a meglévő gyáraikat bővítik – írja a Bloomberg az ügyet jól ismerő és nevük elhallgatást kérő forrásokra hivatkozva.

Hewlett-Packard plant/factory in Bangalore, India. INDIA - APRIL 05:  Hewlett-Packard plant/factory in Bangalore, India.  (Photo by Deepak G Pawar/The The India Today Group via Getty Images)
Fotó: The India Today Group / Getty Images

India a táblagépek és laptopok gyártását szeretné fellendíteni, hogy csökkentse az importot, és hosszabb távon exportközpontként működjön.

A kabinet célja, hogy olyan vállalatok, mint a Dell, a HP és az Apple hozzanak létre gyárakat az országban vagy a meglévőket bővítsék. Mindez része Narendra Modi víziójának, akinek eltökélt szándéka, hogy minél több gyártókapacitás épüljön ki Indiában és végső soron legyőzze ezen a területen Kínát.

A portál szerint a szövetségi technológiai minisztérium konzultációra hívta az elektronikai ipar képviselőit, és bemutatta nekik a programot, ami a visszajelzések fényében változhat. Az Apple a héten kezdte meg az iPhone 14 indiai gyártását, viszont iPadeket és MacBookokat még nem készít az országban, míg a Dell és HP szerény mértékben gyártanak laptopokat.

A kormány célja, hogy ezek a vállalatok bővítsék vagy kezdjék meg a helyi gyártást.

Újdelhi helyzetét megkönnyíti, hogy a geopolitikai feszültségek és a szigorú járványvédelmi intézkedések csökkentették Kína vonzerejét, viszont India jócskán le van maradva riválisától.

A kínai gyártók a két ország fagyos viszonya miatt aligha létesítenének üzemeket az országban, miután India és Kína kapcsolatát területi viták nehezítik, a Himalájában pedig többször összecsaptak egységeik, illetve 1962-ban határháborút is vívtak.

A Foxconn csipgyárat épít Indiában

Az Apple egyik legfontosabb beszállítója, a tajvani Foxconn és a bányászatban tevékenykedő indiai Vedanta közösen építi meg India első csipgyárát. Narendra Modi víziója, hogy az ázsiai országot a félvezetőgyártás globális központjává tegye, azonban több szakértő is megkérdőjelezte, hogy a születőben lévő iparág valaha is sikerrel veheti fel a versenyt a csúcsminőségű félvezetők tajvani, kínai, dél-koreai és más országokban már működő gyártóival.