Megkezdte az iPhone 14 indiai gyártását az Apple hétfőn – közölte a kaliforniai vállalat, mely szeretne szabadulni a kínai függőségétől. A legújabb telefont a hónapban mutatta be a társaság, főként a biztonsági kérdésekre összpontosítva, szemben az általában megszokott látványos technikai újításokkal.

Apple's iPhone 14 Series On Sale In China
Fotó: Getty Images

A gyártást azonban Indiában is az Apple globális partnere, a Foxconn végzi a Chennai közeli sriperumbuduri üzemben. Ugyanakkor az átállás hosszú ideig tarthat, így a JPMorgan szerint az év végére csupán a készülékek 5 százalékát szerelhetik össze Indiában, amely arány 2025-re 25 százalékra nőhet.

Noha a szubkontinens a világ második legnagyobb okostelefon-piaca, az Apple modelljei egyelőre távol állnak az indiai lakosság többsége által megfizethető szintektől, ugyanakkor a gyártás terén az ország súlya egyre nagyobb lehet. Az Apple egyik jelentős versenytársa, 

a Samsung már most is gyártási központként tartja nyilván az országot, ahol a közelmúltban megnyitotta egyik legnagyobb gyárát.

Az indiai okostelefonpiacot uraló kínai Xiaomi és versenytársai, mint az Oppo, a Vivo és a OnePlus szintén helyi gyártással igyekeznek kiszolgálni az igényeket a TechCrrunch írása alapján.