Az ArcelorMittal szeptember végétől határozatlan időre bezárja a Brémában található acélművében lévő két nagyolvasztó kemencéjének egyikét az energiaárak mértéktelen emelkedése miatt – közölte az indiai gyökerű, ám luxemburgi székhelyű vállalat pénteken.

13 July 2021, Brandenburg, Eisenhüttenstadt: Hubertus Heil (r, SPD), Federal Minister of Labour and Social Affairs, visits the hot rolling mill at the AcelorMittal steelworks. One topic of the politician's visit was the implementation of the demand for climate-neutral production while preserving jobs. The company employs 2500 people at the Eisenhüttenstadt site.
Fotó: Getty Images

A magas energiaárak aláássák az acélgyártás versenyképességét, ezért a vállalat nem képes gazdaságosan működtetni minden üzemét – tette hozzá a cég. Az acélóriás mindezek mellett a gyenge piaci keresletet, a kedvezőtlen gazdasági kilátásokat és az acélgyártás tartósan magas szén-dioxid-költségeivel indokolta a lépést.

A magas gáz- és villamosenergia-költségek akadályozzák az ipar versenyképességét. Ráadásul októbertől jön a német kormány által tervezett gázadó, ami tovább terhel minket

– mondta Reiner Blaschek, az ArcelorMittal Németország vezérigazgatója.

Blaschek felszólította a politikusokat, hogy sürgősen tegyenek lépéseket az energiaárak ellenőrzés alá vonása érdekében.

Az elmúlt hetekben több európai alumíniumkohó is bezárt az egekbe szökő energiaköltség miatt.

Németországban minden hatodik ipari vállalat attól tart, hogy a magas energiaárak miatt kénytelen csökkenteni a termelést 

– derült ki a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének július végi felméréséből.

A termelés-visszafogásra kényszerülő cégek közel negyede július végéig már megtette ezt, további negyedük pedig a termelés mérséklése előtt áll – áll a Németország minden ágazatából és régiójából származó 3500 vállalat körében végzett felmérésben.

Az energiaigényes iparágakat és cégeket különösen súlyosan érinti a krízis, mivel 

e vállalatok 32 százaléka tervezi vagy már megkezdte a termelés csökkentését, beleértve egész gyártósorok leállítását is

 – olvasható a felmérésében.

Ipari exodus fenyegeti Németországot az miatt

Hatszorosára drágult az energia a német iparban az egy évvel ezelőttihez képest.