Az ukrajnaiak 7 százaléka kész lenne külföldre menni, ha uniós vagy amerikai állampolgárságot kapna. Azok aránya, akik Ukrajnában maradnának, régiótól függően 90-92 százalék – ismertette a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérésének eredményeit a kárpátaljai Kárpáti Igaz Szó hírportál.

Ukraine war - refugees in Thuringia
Fotó: Michael Reichel / dpa (Photo by Michael Reichel / picture alliance via Getty Images

A szociológusok által feltett kérdésre, miszerint „ha most feltétel nélkül megkapná az amerikai vagy uniós állampolgárságot, akkor ezekbe az országokba utazna-e állandó ott-tartózkodásra?”, a felmérésben részt vevők 7 százaléka válaszolt csak igennel. 2020 októberében ugyanerre a kérdésre az emberek 28 százaléka válaszolta ugyanezt.

Az ország valamennyi régiójában dominál azok száma, akik otthon maradnának, ezt vallotta a megkérdezett személyek 90-92 százaléka. 2020-ban ez az arány 66-71 százalék volt.

A felmérés adatai szerint a fiatalabb válaszadóknak sokkal nagyon a hajlandóságuk arra, hogy elhagyják az országot. Ugyanakkor valamennyi korosztályt egybevetve az abszolút többség – legalább 84 százalék – nem szeretne elköltözni sem az Amerikai Egyesült Államokba, sem az Európai Unióba. 2020-ban még a 30 év alatti fiatalok közel fele (46 százalék) szerette volna elhagyni hazáját, most csupán 13 százalék nyilatkozott így.

Továbbra is özönlenének Finnországba az oroszok

Vlagyimir Putyin mozgósításról szóló bejelentését követően az orosz állampolgárok tömegesen menekülnek el az országból. A repülőjáratok mellett a szomszédos országok is népszerűek.