Továbbra is sok orosz állampolgár várakozik a finn határon belépésre várva, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán részleges mozgósítást rendelt el az ukrajnai háború miatt.

FINLAND-RUSSIA-DIPLOMACY-TOURISM-SCHENGEN
Fotó: Oivier Morin / AFP

A délkeleti határon változatlanul nagy a forgalom – tájékoztatott a finn határőrség pénteken.

Már csütörtökön is sokan hagyták el Oroszországot, az átkelni vágyók száma megduplázódott az előző heti adatokhoz képest.

A finn határőrség egyik szóvivője közölte: péntek reggel is sokan voltak úton, egy kicsivel talán még többen, mint csütörtökön.

A legtöbben a rendkívül forgalmas vaalimaai átkelőnél kellett várni, ahol mintegy 500 méteres kocsisor alakult ki.

A második legnagyobb határátkelőnél, Nuijamaánál is a szokásosnál hosszabb ideig kellett várakozni.

Eközben Finnország beutazási korlátozásokat fontolgat. Sanna Marin kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy a kormány felmérte a Finnországon átutazó és az országba beutazó orosz állampolgárok jelentette kockázatokat, és mérlegeli a beengedettek számának drasztikus csökkentését.

Putyin 300 ezer tartalékos mozgósításáról szóló szerdai bejelentésére utalva a kormányfő elmondta, hogy a hírek hallatán a helyzet felülvizsgálatot kíván.

A kormány szándékai egyértelműek: véget kell vetni az orosz turizmusnak, ahogy a Finnországon áthaladó orosz tranzitnak is

– szögezte le Sanna Marin.

Finnország egyike azon utolsó európai államoknak, melyeken keresztül az orosz állampolgárok még elhagyhatják országukat. Lengyelország a három balti állammal egyetemben hétfőn életbe léptette az orosz állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási korlátozást.

Putyin bejelentését követően gyorsan elkapkodták az egyirányú repülőjegyeket, mert sokan attól tartanak, hogy a katonakorú férfiak bizonyos csoportjait rövidesen nem engedik távozni az országból. A Moszkvából Isztambulba és Jerevánba induló járatokra szóló összes jegyet felvásárolták az interneten.

Törökországba és Örményországba vízummentesen utazhatnak be az orosz állampolgárok.

Az Európai Uniónak fel kell készülnie az oroszországi migrációs hullámra

Vlagyimir Putyin szerdai bejelentése után több orosz városban tüntetések kezdődtek, több mint ezer embert tartóztattak le a hatóságok.