Az Európai Bizottság egy kereskedelmi korlátozásokat is tartalmazó nyolcadik szankciós csomag elfogadására tett javaslatot Oroszországgal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország „folytatja az Ukrajna elleni agressziót” – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.
 

von der leyen
Fotó: Frederick Florin / AFP

Közölte: a javasolt szankciós csomag szerint az EU megtiltaná a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes kémiai anyagok kivitelét Oroszországba, számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára. Javaslatot tesznek annak a jogalapnak a megállapítására is, amellyel meghatároznák az orosz olajár felső határát. Az uniós importkorlátozás legkevesebb 7 milliárd euró bevételtől fogja megfosztani Oroszországot – húzta alá az Európai Bizottság elnöke.

Nem fogadjuk el sem a látszat-népszavazásokat, sem az ukrajnai annexiót. És eltökéltek vagyunk abban, hogy a Kremllel megfizettessük a további eszkalációt. Ezért ma közösen javasoljuk az Oroszországgal szembeni új szankciócsomagot.

– olvasható a közleményben. 

Von der Leyen azt is bejelentette, hogy megteremtették az orosz olajra vonatkozó ársapka bevezetéséhez szükséges jogi alapokat. Emlékeztettek rá, hogy a 6. szankciós csomagban eldöntötték a tagországok, hogy december 5-től nem lehet orosz olajat tengeren behozni az EU-ba, jövő februártól pedig finomított olajtermékeket sem. Több állam, például Magyarország is mentességet kapott.