Ki kell cserélni a holdrakéta hidrogénüzemanyag-ellátó berendezését, miután a mérnökök nem tudták megállítani a hidrogénszivárgást – írja a Bloomberg.

Artemis I launch
Fotó: Getty Images

Ez azt jelenti, hogy az Artemis 1. küldetés legalább szeptember végéig fog késni, miközben eredetileg már 2017-ben el kellett volna indítani.

A motor hűtésével kapcsolatos problémák miatt először hétfőn halasztották el a holdrakéta kilövését, majd magyar idő szerint szombat este tettek volna ismét próbát a NASA szakemberei, de a hiba kiújulása miatt ismét elnapolták. Az űrügynökség még nem tűzte ki a következő indítás időpontját. A késedelem tovább növeli a program költségeit, ami az eredetileg tervezett 6 milliárdról több mint 20 milliárd dollárra ugrott.

Az Artemis 1. esetén az Orion nem szállít űrhajósokat, helyettük három próbababa lesz a fedélzeten, amelyek érzékelők segítségével adatokat gyűjtenek arról, hogy az asztronauták mit tapasztalnak majd a Holdra utazás során. A 40-43 napos küldetés során az Orion hat napot tölt a Hold körül, és tíz műholdat állít pályára, miközben a NASA teszteli a technológiáját. 

A misszióval a NASA előkészíti az utat a tervek szerint 2024-ben induló Artemis 2. küldetésnek, amelynek során az Orion fedélzetén már emberek utaznak a Hold felé, de még nem szállnak le az égitesten. Ezt a feladatot az Artemis 3. legénysége kapja, ők legkorábban 2025-ben indulhatnak el.