Nemzetközi gazdaság

Lekapcsolták az utolsó reaktort is a zaporizzsjai atomerőműben

Az erőmű teljes leállítása biztonsági intézkedés, mivel körülötte tovább dühöngenek a harcok, és bizonytalan, fenntartható-e a reaktorok külső energiaellátása.

Vasárnap hajnalban 3:41-kor teljesen leállt Európa legnagyobb atomerőműve, a zaporizzsjai, miután az utolsó még működő reaktort is lekapcsolták a rendszerről – közölte a létesítményt működtető ukrán állami ügynökség, az Energoatom.

Smoke rises from the damaged training building of Zaporizhzhia nuclear power plant following an attack with shell fire by Russian forces, in Energodar on March 4, 2022. - Western leaders had expressed horror on March 4, 2022 after the Zaporizhzhia plant in southern Ukraine was attacked with shell fire and taken over by invading Russian forces. (Photo by Handout / Ukraine National Nuclear Energy Generating Company Energoatom / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ukraine National Nuclear Energy Generating Company Energoatom / handout"
Fotó: Energoatom

Az erőmű már a háború korai szakasza óta orosz katonai ellenőrzés alatt áll, a környékét sorozatosan érték belövések, amelyekkel az oroszok és az ukránok egymást vádolják. 

Az atomerőmű most teljessé vált leállítása biztonsági intézkedés. A működését nem is csak a harcok veszélyeztetik: Enerhodar városban, ahol a személyzet és családjaik laknak, gyakorlatilag megszűntek a közszolgáltatások, nincs se áram, se víz.

Kijev már szerdán arra szólította fel az erőmű körül élőket, hogy saját biztonságuk érdekében hagyják el a környéket – jelentette a Reuters.

Ami a hálózatról utoljára lekapcsolt reaktort illeti,

folynak az előkészületek a lehűtésére és a hideg állapotba helyezésére

– közölte az Energoatom.

A leállításra az adott módot, hogy szombaton helyreállították azt a kapcsolatot az áramrendszerrel, amelyet az üzemeltetők korábbi állítása szerint egy orosz tüzérségi támadás rongált meg, vagyis külső energiához jutottak.

Ezért hozták meg azt a döntést, hogy lekapcsolják a 6-os reaktort, és a legbiztonságosabb, hideg állapotba helyezik. 

A kockázat jelentős, ha az áramellátás ismét megszűnne,

akkor dízelüzemű generátorokat kellene használniuk, csakhogy ez technológiai okokból és a korlátozott  dízelüzemanyag-készlet miatt csak ideiglenesen lehetséges.

Nem tudni, meddig áll fenn a bizonytalanság az atomerőmű körül. A háború menetében a napokban jelentős fejleményekkel járt az ukrán ellentámadás: bebizonyosodott, hogy – nem Zaporizzsja környékén – hosszadalmas harcok után elfoglalt területeket és településeket enged át az ukrán hadseregnek az orosz hadigépezet, amely akadozik az ellenfél támadásának nyomása alatt.

 

 

 

 

zaporizzsjai atomerőmű hideg állapot teljes leállítás külső energiaellátás hatos reaktor nukleáris biztonság NAÜ Energoatom
Kapcsolódó cikkek