Maratoni tárgyalásokat követően sikerült elkerülni az országot megbénító vasutassztrájkot az Egyesült Államokban. Az egyezségre a munkabeszüntetést megelőző utolsó pillanatban került sor.

Everett,,Wa,,Usa,-,December,14,,2021;,A,Pair,Of, Everett, WA, USA - December 14, 2021; A pair of BNSF freight trains wait at Lowell in Everett Washington for a crew change, Everett, WA, USA - December 14, 2021; A pair of BNSF freight trains wait at Lowell in Everett Washington for a crew change
Fotó: Shutterstock

A megállapodásról ezek után a szakszervezetek tagságának kell döntenie, ám az alku szövege miatt sztrájktól a visszautasítás esetén sem kell hetekig tartaniuk a vállalatoknak, amelyek 14,1 százalékkal emelik a dolgozók bérét.

Az egyezségről szóló közlemény ugyanakkor nem árulta el, hogy milyen döntés született a legnagyobb vitát kiváltó betegszabadság kérdésében. Mindenesetre az amerikai áruszállítás súly szerinti 30 százalékát kitevő vasúti forgalom zavartalansága miatt fellélegezhetnek a gazdaság szereplői.

A megegyezést üdvözölte Joe Biden elnök, emellett jó néhány iparági szervezet, a kiskereskedőktől a szójatermelőkig, örvendetesen nyilatkozott arról. A nagy vasúti társaságok részvényei a tőzsdenyitást megelőző kereskedés alatt emelkedésnek indultak.

Az Amtrak, amely több járatát törölte ott, ahol a tehervastas cégek sineit használja, a bejelentés hírére közölte, hogy gyorsan visszaáll a normális működésre – írja a Bloomberg.

Óriási gondokat okozhat Amerikában az évtizedek óta nem látott nagyságú vasutassztrájk

Megbéníthatja az Egyesült Államok gazdaságát, ha a különböző szakszervezeteknek és vasúti társaságoknak nem sikerül egyezségre jutniuk a pénteki határidőt megelőzően, ugyanis ekkor 12 szakszervezet mintegy 125 ezer tagja szüneteltetheti a munkát.