Pénz- és tőkepiac

Megvan, mikor kerülhet III. Károly arcképe a brit bankjegyekre

A II. Erzsébet királynő portréjával ellátott bankjegyek továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak.

Várhatóan 2024 közepén kerülnek forgalomba a III. Károly király arcképével ellátott bankjegyek – írta a Bloomberg

Legkésőbb az év végéig nyilvánosságra hozzák az uralkodó arcképét, amely a polimer bankókon szerepel majd

 – áll a Bank of England (BoE) közleményében.

A szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő arcképe 1960 óta szerepel a brit bankjegyeken, amelyek továbbra is hivatalos fizetőeszköznek számítanak, és csak akkor vonják ki  őket a forgalomból, ha elhasználódnak vagy megsérülnek – közölte a BoE. II. Erzsébet halálával ugyan felröppent a hír, hogy ezek máris érvényüket vesztették, de a brit jegybank sietett leszögezni, hogy erről szó sincs. Az uralkodó halála után minden olyan bankjegyet és érmét le kell cserélni, amin a királynő portréja rajta van, és – különböző méretekben – szinte az összes forgalomban lévő fonton és pennyn szerepel.

The Prince Of Wales Visits Warwickshire And The West Midlands NUNEATON, ENGLAND - FEBRUARY 18:  Prince Charles, Prince of Wales is greeted by school children during a visit to the Veterans Contact Point, a charity that was created, supports and is run by veterans, on February 18, 2020 in Nuneaton, England. (Photo by Jacob King - WPA Pool/Getty Images)
Fotó: WPA Pool / Getty Images

A bejelentés napokkal azelőtt érkezett, hogy az Egyesült Királyság régi papírbankjegyeit szeptember 30-án kivonják a forgalomból. A jegybank múlt héten közölte, hogy 11 milliárd fontnyi ilyen bankjegy van még forgalomban. A lakosságnak továbbra is lesz lehetősége a pénzcserére, ha személyesen beviszik a papírbankjegyeket a BoE központjába, vagy a kijelölt postahivatalok egyikébe. 

A mostani lépéssel az Egyesült Királyság pénzcsereprogramja a végéhez ér, immár kizárólag műanyag alapú, polimerből készült font lesz forgalomban. A legújabb brit polimer bankjegyeken Winston Churchill, Jane Austen, JMW Turner és Alan Turing portréja is szerepel.


 

 

brit jegybank III. Károly Bank of England II. erzsébet királynő bankjegyek
Kapcsolódó cikkek