Már csak egy hetük maradt a briteknek arra, hogy elköltsék azt a nagyjából 11 milliárd fontot, amely papírbankók formájában a piacon maradt. 

Szeptember 30. után ugyanis a papírbankók már nem lesznek törvényes fizetőeszközök, és a becslések szerint 6 milliárdot kitevő régi 50 fontost, illetve a több mint 5 milliárdnyi 20 fontost már nem fogadhatják el a kereskedők. 

A Bank of England becslése szerint összesen 360 millió darab bankjegyről van szó.

Nem minden bankjegyet érint a pénzcsere utolsó köre

Természetesen a lakosságnak továbbra is lesz lehetősége a pénzcserére, ha személyesen beviszik a papírbankjegyeket a BoE központjába, vagy a kijelölt postahivatalok egyikébe. Emellett sok kereskedelmi bank lehetőséget nyújt arra, hogy a lakosság saját számlájára befizetve szabaduljon meg a kereskedelmi forgalomban nem használható pénzektől.

A mostani lépéssel az Egyesült Királyság pénzcsereprogramja végéhez ér,

immár kizárólag műanyag jellegű, polimerből készült font lesz forgalomban. A jegybank szerint a fontbankjegyek összes változata, amelyen II. Erzsébet királynő portréja látható, továbbra is használható.

A font egyébként mélyrepülésben van a dollárral szemben.

 

Mint megírtuk, a brit fizetőeszköz 34 éves mélypontra ért a zöldhasúhoz képest. Az értékvesztés azonban nem állt meg, pénteken napközben alig 1,10 fölött jegyezték a keresztárfolyamot. A további gyengülés hátterében a nemrég felállt, Liz Truss vezette kormány intézkedései állhatnak. Pénteken jelentették be, hogy évtizedek óta nem látott mértékben csökkenthetik az adókat, hogy a lakosság ki tudja fizetni a rohamos növekedésnek indult rezsiszámláit, illetve a Bloomberg azt írja , hogy a londoni City bankjai már kész válságforgatókönyvekkel készülnek az előttünk álló energiahiányra. Az elszabaduló miatt pedig már 100 bázispontos kamatemelést áraznak a piacon novemberre.