Üres mogyoróhéjak halmozódnak Kína végeláthatatlan ültetvényein, ahogy elkezdődött az idei aratás. Az aszály gyakorlatilag tönkretette a termés java részét, elemzők szerint 30 százalék eshet ki a globális kínálat 36 százalékát kínai exportból.

(211123) -- LIUZHOU, Nov. 23, 2021 (Xinhua) -- Workers work at a food-processing company in Liuzhou, south China's Guangxi Zhuang Autonomous Region, Nov. 23, 2021. Liuzhou Luosifen, a soup dish dubbed by some people as "durian of soup" for its strong smell, features rice vermicelli soaked in a spicy broth flavored by river snails and topped with ingredients including pickled bamboo shoots, string beans, peanuts and tofu skin.In the first three quarters of this year, bagged Liuzhou Luosifen achieved sales revenue of 11.223 billion yuan (about 1.75 billion U.S. dollars), a year-on-year increase of 45.7%.
Fotó: Huang Xiaobang/AFP

 A mogyoró lett a legújabb áldozata a Kínát sújtó extrém időjárásnak. Szecsán tartományban 60 éve nem látott aszály pusztított. A kínai aszály és az áradások a globális élelmiszer-biztonság szempontjából a lehető legrosszabbkor jöttek. 

Kína, amely eddig is a világ legnagyobb élelmiszer-importőre volt, valószínűleg a korábbinál is nagyobb behozatalra szorul, tovább emelve ezzel az amúgy is magas világpiaci árakat.

 A helyzetet súlyosbítja, hogy az USA-ban a kukorica-, Európában pedig a napraforgótermést pusztította a szárazság.

Kína számára kulcsfontosságú lesz az őszi aratás, ekkor takarítják be ugyanis az ország gabonatermésének háromnegyedét. Az idei cél 650 millió tonna

– kommentálta a helyzetet Charles Hart, a Fitch Solutions árupiaci elemzője.

A világ földimogyoró-termelésének megoszlása
 

A földimogyoró viszonylag igénytelen, a szárazságot jól tűrő növény, a világ negyedik legnagyobb mennyiségben termelt olajos magva. A hüvelyeseknek azonban kalciumra van szüksége a növekedéshez. 

Ha a föld kiszárad, vagy éppen ellenkezőleg, árvíz sújtja, a növények nem képesek elég kalciumot felszívni – az eredmény: üres lesz a héj.

A tragikusan rossz kínai mogyorótermés a várakozások szerint az olajos magvak teljes körének globális piacára is kihat. Peking kénytelen lesz valamit kezdeni a kialakult helyzettel, az ugyanis veszélyezteti annak a központi direktívának a teljesítését, amely szerint az országnak önellátónak kell lennie olajos magvakból. A pandémia, illetve a fokozódó geopolitikai feszültségek a főbb kereskedelmi partnerekkel, veszélyeztetik a tengerentúli importot.

Az idei problémák várhatóan a következő évekre is erős hatással lesznek.  A rossz termés rossz anyagi helyzetbe hozza a gazdálkodókat, akiknek jelentős része valószínűleg más növények termesztésére tér át. Aki maradt volna a mogyorónál, az sincs könnyű helyzetben, ugyanis már az április-májusi ültetési időszakban is túlságosan száraz volt a talaj. 

Elemzői becslések szerint így 30 százalékkal is csökkenhetett a mogyorótermesztési területek aránya.