Bár eddig pusztító szárazság sújtott Kína délnyugati részén, visszavetve az energiatermelést és a gyárak teljesítményét, a napokban áradások miatt adtak ki riasztást. Az özönvízszerű esőzés vasárnap kezdődött, és az előrejelzések szerint akár keddig is eltarthat, ezért a kormány vasárnap délben sürgősségi rendelkezéseket hozott Szecsuanban és Csungkingben.

Sichuan Pingchang: heavy rainfall affected multiple towns
Fotó: Imaginechina via AFP / AFP

A hónap elején még országos aszályvészhelyzetet hirdetett a kormány. 

Az elmúlt hetekben Dél-Kína számos részén 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mutattak a hőmérők – 1961 óta nem mértek ilyen meleget –, az intenzív klímahasználat és a víztározók szintjének zuhanása miatt korlátozni kellett az energiahasználatot. 

Drámai következményei lesznek a kínai szárazságnak

Reformra szorul az energiaszektor, hiszen a klímaváltozás miatt a későbbiekben egyre több áramkimaradás lehet.

A délnyugati Szecsuan tartomány Kína teljes vízerőmű-termelésének mintegy 30 százalékát adja,

a saját energiaszükségletének pedig mintegy 80 százalékát fedezik vízenergiával.

CHINA-SICHUAN-LESHAN-GIANT BUDDHA-BASE-LOW WATER LEVEL (CN)
Fotó: Shen Bohan / AFP

Csungking csaknem három hétig szenvedett a csapadékhiánytól, ezért korlátozták az áramhasználatot főleg az ipari és kereskedelmi szektorban. Az aszály mellett a Jangce folyó medencéjében uralkodó szélsőséges hőség is veszélyeztette a termést számos városban és településen. Felperzselt, kiszáradt tavakról és folyókról készült képek jelentek meg a közösségi médiában, a tartománynak pedig még az erdőtüzekkel is meg kellett birkóznia.

Most ugyanezen a területeken pusztítanak a felhőszakadások, s újabb súlyos áramkimaradásokkal kell szembenézniük a helyi gyáraknak.

Az előrejelzések szerint a hétfői és keddi özönvízszerű esőzés a szecsuani medence keleti és délnyugati részét, valamint Csungking nyugati és északi részét érinti.

Idén kevesebb profitot termelnek a kínai cégek

Bevételük ugyanakkor nőtt az idén az első hét hónapban éves összevetésben.