Nemzetközi gazdaság

Ne írjátok alá az „őrült” áramszerződéseket! – javasolja Macron

A francia elnököt felbosszantotta, hogy a vállalkozásokat elképesztő árakat szabó áramszolgáltatási szerződések aláírására akarják rávenni, mert úgy véli, a következő hetekben lecsillapodhatnak az energiapiacok. A politikus alacsonyabb árakat ígért.

Arra biztatta Emmanuel Macron elnök a francia kis- és középvállalkozásokat, hogy ne fogadják el a szerinte irreális árakat szabó új áramszerződéseket, amelyeket rájuk akarnak kényszeríteni.

Fotó: Stephane Mahe / AFP

Ne írjátok alá őket ma

– szólított fel az Élysée-palota lakója a BFM TV-nek adott interjújában.

Az európai közepette Franciaországban is felszöktek az áram- és a földgázárak, és a hírek szerint a szolgáltatók ezt hosszabb távra is kőbe vésnék a vállalkozók számára az új szerződésekben. Macron szerint ezt azért nem érdemes elfogadni, mivel folynak a tárgyalások, amelyeknek révén észszerű keretekbe terelhetők vissza az energiapiacok.

A következő hetekben kollektíven biztosítani fogjuk Európában, az amerikaikkal és másokkal, hogy visszatérjünk az észszerűbb árakhoz, és lehetőséget nyújtsunk az elviselhető gáz- és áramárakra

– ígérte.

Az elnök szerint a háztartások és a vállalkozások is energiakorlátozások nélkül megúszhatják a telet, ha mindenki kiveszi a részét a fogyasztás csökkentéséből. Azt is elmondta a Bloomberg jelentése szerint, hogy Franciország folytatja az exportot abból a földgázból, amelyet főként Norvégiából hoz be a tengeri kikötőkön keresztül. Az ország áramot azonban importálja, mert jelen pillanatban kevesebbet termel belőle annál, mint amennyi kellene – mondta Macron.

Európa legnagyobb gazdaságából, Németországból eközben arról érkeztek jelentések, hogy az áram után a földgáz árát is korlátozhatják, és a pénzügyminisztérium külön munkacsoportot alakított a szabályozás előkészítésére.

Az energiaválság enyhítésére Brüsszel is további intézkedéseket tervez: a piaci áringadozások kiküszöbölését, a gázárak csökkentését, a likviditás növelését célozza a bizottság új javaslatcsomagja. Szeptember 28-án tervezik nyilvánosságra hozni, és az európai energiapiacokon a kereskedési volumen növekedését remélik tőle. 

 

energiaválság európai energiapolitika energiapiacok Macron áramárak francia gazdaság
Kapcsolódó cikkek