Nemzetközi gazdaság

További intézkedéseket tervez Brüsszel az energiaválság enyhítésére

A piaci áringadozások kiküszöbölését, a gázárak csökkentését, a likviditás növelését célozza a Bizottság új javaslatcsomagja.

Az Európai Bizottság szeptember 28-án tervezi nyilvánosságra hozni új javaslatcsomagját. Ez többek között az európai energiapiacokon a kereskedési volumen növelését, a piacok likviditásának javítását célozza – értesült a Bloomberg. 

2022-07-14 11:13:03 ROTTERDAM - A ship with LNG at the LNG terminal seen from the Piet Hein, former pleasure boat of Queen Juliana. ANP SEM VAN DER WAL netherlands out - belgium out
Fotó: Sem van der Wal / AFP

Néhány tagország a gázár sapka bevezetését javasolja, a Bizottság azonban korábban már elvetette az ötletet, s a hírügynökség értesülései szerint a jövő héten sem szándékozik javasolni. E helyett 

az energiaügyi miniszterek szeptember 30-án tartandó csúcstalálkozójára, majd a Prágában, október 7-én tartandó EU-csúcsra készül új javaslatokkal. 

Az ársapkát ellenző országok azzal érvelnek, hogy az csak a felhasználás növelésére ösztönözné a fogyasztókat, miközben így is kritikus Európa ellátottsága. A gázárak határidős jegyzése mérséklődött az elmúlt időszakban, azonban közeleg az igazság pillanata, a fűtési szezon kezdete.

 

A várakozások szerint Brüsszel az új csomagban javasolja majd, hogy az amszterdami gáztőzsdét, a TTF-et vonják felügyelet alá annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a spekulációs célú vásárlások. Ez a volatilitás csökkenését, az árak konszolidálódását eredményezheti. Bevezetnének egy alternatív benchmarkot is, a TTF-jegyzéseket összekötnék az ázsiai gáztőzsde, a JKM jegyzéseivel. 

A JKM a Japánba és Dél-Koreába irányuló LNG-szállítmányok árazását követi,

 az S&P Global Platts állapítja meg az árakat, amelyeket befolyásolnak a kínai és a tajvani szállítások is.

Brüsszel felállítana egy elszámoló központot is, amelynek révén végre tiszta képet lehetne kapni arról, hogy honnan, mekkora mennyiségű LNG és gáz érkezik a a kontinensre.

 

energiaválság TTF földgáz ára EU Bizottság gáztőzsde gázár
Kapcsolódó cikkek